Search
Friday 29 May 2020
  • :
  • :

Hasan Keranović kod Mumina Bajrića ” još sija trag prošlih vremena”

 

Hasan  Keranović iz cazina rodom iz ponjevića bio u posjeti kod Mumin Bajrić (76) iz cazinskog naselja Stijena, vlasnik je jedinstvenog muzeja starih eksponata, a njegova etnološka zbirka broji preko 100 eksponata

Fotografija Hasana Keranovica.

 

Mumin priča da je prije par godina počeo prikupljati stare i rijetke predmete koje mnogi izbacuju iz kuća, a on je u njima vidio istinsku vrijednost. Za njegov hobi ubrzo se pročulo, te su mu rođaci, komšije i prijatelji odlučili pomoći, donoseći stare predmete i antikvitete koji su na području Krajine ne tako davno koristili ili mu daju savjete gdje da pronađe takve stvari.

 

 

“Hodajući po selu, primijetio sam da narod izbacuje starine na smeće i tada sam se, zapravo, odlučio da se počnem baviti ovim hobijem. Neke stvari sam platio, a neke sam dobio džaba. Sjećam se da sam tražeći stare mašine za šivanje, upitao neke komšije imaju li možda te mašine, a oni mi rekli da su ih bacili na smeće i da su još tamo nezatrpane. Otišao sam i izvukao ih iz smeća, očistio i evo sad imam pet takvih mašina”, priča Mumin.

Kolekcija za vlastitu dušu

Sve je počelo kada je prilikom skidanja krova sa stare kuće na njenom tavanu pronašao neke stare predmete koji se više nisu mogli koristiti, a bili su tu sklonjeni jer su već odavno izgubili svoju funkciju i nisu se upotrebljavali.Fotografija Hasana Keranovica.

Mumin, čija se kuća nalazi uz Stari grad Bijela Stijena, oduvijek je bio vezan za starine i bilo mu je žao baciti te stare predmete, te ih je, po završetku radova, smjestio u jednu od soba svoje obnovljene kuće dok ne vidi šta će s njima.

“Svaki predmet ima neku svoju zanimljivu priču. Tako jedan fenjer, kojeg sam našao na tavanu prilikom rušenja stare kuće, sada visi na zidu iznad vrata muzeja i podsjeća me kad sam nekad uz njega navečer radio zadaću i učio novo školsko gradivo. Ova stara sehara je služila isključivo ženama za ostavljanje stvari i poklona koje bi dobile od nekoga. Mumin je veliki ljubitelj starih predmeta i eksponata.Fotografija Hasana Keranovica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako Mumin kaže – sve dok ga zdravlje služi, uvijek će svoju ruku tradiciji da pruži.

Vrijedni Mumin i Haso su krenuli istim putem, putem prikupljanja starih eksponata i očuvanje tradicije.

 

 

 

Autor Hasan Keranović

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.