Search
Thursday 12 December 2019
  • :
  • :

Gradonačelnik grada Biga sa sugrađanima boravio u Velikoj Kladuši,,”video”

 

 

VELIKA KLADUŠA – Početkom minulog vikenda u Velikoj Kladuši je u uzvratnoj posjeti Udruženju pčelara „Krajiška pčela” i Udruženju žena „Mala Kladuša” boravila grupa od 45 osoba – Bošnjaka porijeklom iz BiH a koji žive na prostorima turskog grada Biga. Njih je posjeti Unsko-sanskom kantu prevodio gradonačenik Bige Bülent Erdogan. Prije nepun mjesec dana u ovom gradu su na sajmu poljoprivrede i festivalu folklora učestvovala dva pomenuta velikokladuška udruženja. Razlog tako brze uzvratne posjete je dolazak pomenute grupe u Srebrenicu, 11. jula nakon koje su posjetili nekoliko gradova u BiH, uključujući Bihać, Bosansku Krupu i Veliku Kladušu.Iako su znali za ovu posjetu i bili pozvani, predstavnici vlasti nisu bili među onim Kladuščanima koji su dočekali ove goste koje je predvodio njihov gradonačelnik. Tako smo u svijet odaslali još jednu u nizu ružnih slika iz Velike Kladuše.

Doček gostiju i druženje uz zajednički ručak upriličen je na ranču predsjednika Udruženja pčelara Nisveta Mujanovića u Šiljkovači a suorganizatorice su bile članice Udruženja žena „Mala Kladuša“ koje su za goste iz Turske pripremile obilje različite domaće hrane kojom su gosti bili oduševljeni a posebno pripremljenom medenom tortom.Tek nedavno izabrani gradonačelnik Bige Bülent Erdogan pričao nam je u kameru o svojim utiscima putujući Bosnom koju je prvi puta posjetio ali je prijevod poprilično loš te ćemo rađe njegovu izjavu prepričati. Osim utisaka iz Srebrenice i gradova koje je obišao, kazao nam je kako će ispred Centra za kulturu i okupljanje Bošnjaka u selu Kalafat, koje broji oko 700 stanovnika i svi su Bošnjaci, porijeklom iz BiH, a najvećim dijelom sa ovih prostora, izgraditi spomenik u obliku cvijeta koji simbolizira sjećanje na stradanje u Srebrenici. Obećao je također da će svake godine neko udruženje sa ovih prostora biti pozvano na njihove manifestacije te da će i oni uzvraćati posjetama Unsko-sanskom kantonu.

Nakon lijepog i srdačnog druženja i međusobne razmjene poklona, gosti iz Turske su se provozali gradskim središtem a potom otputovali prema Sjevernoj Makedoniji i dalje prema Turskoj, uz pozdrave do ponovnog skorog viđenja u Turskoj.

Za one znatiželjnije čitatelje i gledatelje prilažemo reportažu sa prvog i nezaboravnom putovanja u Tursku i desetodnevnom boravku u gradu Biga, članova KUD „Vrnograč“ i Udruženja žena „Svjetlost“, također iz Vrnograča.  Esad ŠABANAGIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.