Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Gradnja solarnih elektrana: Među sedam kompanija u FBiH i firma iz Cazina

Federalno ministarstvo rudarstva, energije i industrije objavilo je na svojoj internet stranici da je sedam kompanija u FBiH podnijelo zahtjeve za gradnju sedam solarnih elektrana i jedne vjetroelektrane, piše BiznisInfo.

Zahtjeve za izdavanje dozvola za gradnju solarne elektrane podnijele su sljedeće kompanije: „PI-PI” d.o.o. Visoko, „I-CRNI” d.o.o. Cazin, „Sunčana livada” Jajce (dvije elektrane), „Izazov” d.o.o. Kalesija i „Zamcomerc” d.o.o. Fojnica.

Firma SOR „Fotonaponska elektrana-Nević Polje 1” Novi Travnik podnijela za zahtjev za produženje dozvole za gradnju solarne fotonaponske elektrane.

Osim toga, firma „Zgiwind” Proslap, Prozor-Rama, podnijela je zahtjev za izdavanje energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane.

Ministarstvo je pregledalo sve ove zahtjeve i zaključilo da su oni potpuni, a više informacija o podnesenim zahtjevima zainteresovana lica mogu dobiti u prostorijama Ministarstva.

Inače, gradnja solarnih elektrana postaje trend u BiH. Podsjetimo da je firma Pero Zenica izgradila gradi prvu solarnu elektranu u Zenici na krovu svoje poslovne zgrade na Bojinom Viru, koja je nedano dobila stalni priključak na elektroenergetsku mrežu.

Ovi projekti su ekološki prihvatljivi i veoma isplativi. Firmama se omogućava da, naprimjer, na krovu svog poslovnog objekta proizvode energiju i da dobro zarade.

U slučaju firme Pero Zenica, riječ je o proizvodnom objektu instalirane snage 119 kW. Planirana godišnja proizvodnja je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.