Search
Wednesday 26 February 2020
  • :
  • :

Generalnim štrajkom počinje nova školska godina

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK-a
Najavljen krajem školske godine, generalni štrajk prosvjetara za sindikaliste je vjerovatni opis početka nove 2019./2020. školske godine.

 

Druga strana, Ministarstvo obrazovanja USK-a i ministar su optimistični. Smatraju da će se do početka školske godine, ipak uspjeti dogovoriti sa uposlenicima u obrazovanju, odnosno njihovim sindikalnim predstavnicima

Određeni broj obrazovnog kadra, zbog ukidanja nastavnog procesa u nekim područnim školama u Krajini, za posljedicu će imati da određeni broj nastavnika i profesora izađe iz sistema ugovora o radu na neodređeno, pa bi odredbe Kolektivnog ugovora za obrazovanje u USK-a, mogle bi biti ispoštovane, kazao je ministar obrazovanja Kantona  Damir Omerdić.

 

 Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-a

Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-a

Nepoštivanje odredaba Kolektivnog ugovora, s druge strane, u sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja smatraju nedopustivim i upravo kršenje tog akta jedna je od osnovnih zamjerki sindikalaca. Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK-a insistira na poštivanju Kolketivnog ugovora, te dodaje da se kršenja istog više neće tolerisati.

Do početka školske godine ostale su još dvije sedmice, a od rezultata pregovora vlasti i sindikalista ovisi i početak školske godine krajiških osnovoškolaca i srednjoškolaca.

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.