Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

(FOTO) Obilježena 25. godišnjica progona Ripčana sa svojih ognjišta

(FOTO) Obilježena 25. godišnjica progona Ripčana sa svojih ognjišta

U prisustvu mještana i predstavnika gradske uprave Bihać, danas je u Ripču obilježeno dvadeset i pet godina od progona Ripčana iz svojih domova.

Istovremeno obilježena je i 22. godišnjica oslobađanja Ripča ratne 1995. godine. Današnje okupljanje bila je prilika da se evociraju uspomene na stradanja Bošnjaka Ripča 1992. godine, o čemu je ispred mjesne zajednice Ripač govorio Hamza Šehić

.

„Danas smo se okupili kako bi smo se prisjetili tužnih dana, odnosno našeg progonstva iz svojih domova od strane dojučerašnjih komšija. Istovremeno okupili smo se i da se prisjetimo oslobađanja i povratka u naše domove iz kojih više nikada nećemo otići“- kazao je Šehić.

O ratnim danima i oslobađanju Ripča, te značaju okupljanja mladih na manifestacijama koje obilježavaju odbrambeno-oslobodilački rat, govorio je Hamdija Abdić, ratni komadant 5. korpusa Armije R BiH.

On je kazao da preživjeli i svjedoci stravičnih zločina nikada više neće dozvoliti da se oni ponove, odnosno da se zločini zaborave.

„Ovaj i svi ostali datumi iz proteklog rata i agresije na našu domovinu, moraju biti otrgnuti od zaborava prvenstveno zbog žrtava, njihovih porodica, ali i da se zlo i zločini nikad više ne ponove.Mi moramo na ovakvim tužnim godišnjicama više govoriti šta nam se dešavalo u ratu, ne zato da širimo mržnju, već da ne dozvolimo da nam se ponove strašni zločini“- kazao je ispred gradske uprave Bihać, Ermin Zulić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Delegacije MZ Ripač, gradske uprave Bihać, boračkih udruženja i političkih stranka položili su cvijeće na šehidsko spomen obilježje i spomen ploču ispred nekadašnjeg logora u kojem su mučeni i ubijeni Bošnjaci Ripča i Ljutočke doline.

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.