Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Federalni premijer u Mostaru otvorio sajam ‘Dani trešnje 2017

Međunarodni sajam gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma “Dani trešnje 2017.” otvoren je u utorak u Vrapčićima kod Mostara.

Ovogodišnji 15. sajam okupio je oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonija i Albanije, a pored trešanja sudionici manifestacije predstavili su se i s drugim poljoprivrednim, prehrambenim i turističkim proizvodima.   

 Sajam je proglasio otvorenim federalni premijer Fadil Novalić koji je u svom obraćanju čestitao organizatorima te poželio dobrodošlicu i uspjeh izlagačima na manifestaciji.

 Naglasivši značaj sajma i kazavši kako uzgoj trešanja u Federaciji BiH nije beznačajan, Novalić je ocijenio kako su ovakve manifestacije prigoda da se na jednom mjestu okupe poljoprivrednici, predstavnici vlasti i akademske zajednice i da svima ukažu koji je to put kojim treba ići, odnosno koje greške treba uvidjeti i koje novine unijeti u pristup ovoj vrlo važnoj grani.    

 – Federalna Vlada nastoji što više uložiti u ovu granu, privlačeći prije svega investitore. Naša poljoprivreda ima svijetle tačke kojima želimo posvetiti dužnu pažnju, a s obzirom na konfiguraciju našeg zemljišta, mi smo se fokusirali na tri stvari, i to mlijeko, meso i voće, mada i sve drugo dolazi u obzir – kazao je, pored ostaloga, Novalić, izrazivši nadu da će ovaj sajam biti prilika da se u najboljem izdanju promovira domaća trešnja i cjelokupna bh. poljoprivreda.

 

 Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo održavanjem sajma kazavši kako je riječ o značajnoj manifestaciji kako za Mostar tako i za regiju, prvenstveno jer je ovo sajam turizma.

 – Ovaj sajam je prilika promidžbe prirodnih i zdravih proizvoda kao i područja Hercegovine. Vjerujem da ono što mi danas ovdje pokušavamo jeste ponovno oživjeti poljoprivredu jer nam je industrija na klimavim nogama. Želimo zainteresirati mlade ljude da se i od poljoprivrede može solidno živjeti i na taj se način razvijati kao lokalna zajednica – kazao je Bešlić izrazivši zadovoljstvo brojem ovogodišnjih sajamskih izlagača. 

 Po riječima direktora sajma Salema Bubala, ova je manifestacija postala jako značajna, a pored trešnje kao brenda na prostoru Hercegovine, ovdje se izlagači predstavljaju s mnogim poljoprivrednim, prehrambenim i turističkim proizvodima.

  – Naš je glavni cilj okupiti što više ljudi na ovom prostoru, da se upoznaju, druže, naprave neke svoje nove aranžmane i dogovore u svom poslovnom ambijentu – kazao je Bubalo, poželjevši izlagačima dobrodošlicu.

 Na svečanosti otvaranja Dana trešnje 2017. nazočili su mnogobrojni predstavnici političkog, društvenog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske i Srednjobosanske županije, te Federacije BiH i BiH.  

 Ovogodišnji partner sajma je Vlada Srednjobosanske županije koja je uzela znatno učešće sa svojim gospodarstvenicima na ovoj manifestaciji, a generalni pokrovitelj je Klas d.d. Sarajevo.    

Sajam Dani trešnje 2017. svečano će biti zatvoren u četvrtak, 25. svibnja, u 15 sati.

Autor: Fena 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.