Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Facebook ukida lozinke, evo šta ih mijenja

Facebook ukida lozinke, evo šta ih mijenja

 

Facebook testira novu opciju koja će omogućiti uklanjanje lozinki kada se prijavljujemo na stranicu ove društvene mreže.

Sistem je nazvan Delegated Account Recovery i trenutno je u beta fazi razvoja. On će služiti kao zamjena za e-mail i telefonski broj prilikom potvrđivanja identiteta dvostepenom provjerom.

U Facebooku su uvjereni da ovakav pristup nosi sa sobom niz pogodnosti. Smatra se da je njihovo rješenje sigurnije od resetovanja lozinke e-mailom i stabilnije od korištenja telefonskog broja. Također, pogodnije je za ljude koji tek počinju koristiti internet i imaju korisnički nalog na Facebooku, ali ne i e-mail adresu ili broj telefona.

Ova novina sa sobom nosi i izvjesne rizike. Delegated Account Recovery bi ovim načinom prijavljivanja na Facebook mogao da zna kada ga koristite za pristup e-bankarstvu, ali ne bi preuzimao podatke vezane uz vaš bankovni račun.

Da bi se smanjila mogućnost zloupotrebe, biće postavljene mjere zaštite, poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti.

Ovaj prijedlog je tek jedan u nizu nastojanja da se uklone lozinke u radu s kompjuterima i pametnim telefonima. U ovom procesu trenutno su dominantna biometrijska rješenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.