Search
Sunday 26 June 2022
  • :
  • :

Esad Kopić-Osmanović edicijom pjesama na najljepši način doprinosi kulturi i tradiciji BiH

Esad Kopić-Osmanović otvorio je vrata probranog društva (Foto: Facebook)

Kao veoma važno polje u našoj kulturi, sevdah je nešto što je obogatilo ne samo baštinu Bosne i Hercegovine, već i onu svjetsku. Podsjetio nas je na to i Esad Kopić-Osmanović, autor djela koje na najbolji način doprinosi podizanju naše kulturne svijesti.

Edicija “Hamajlija za bosansku kuću” koja se sastoji iz ukupno pet knjiga i hiljadu pjesama, od izuzetne je važnosti u oblasti tradicije i kulture Bosne i Hercegovine, a svoj osebujni stil kroz priču koja traje već nekoliko godina provukao je upravo ovaj književnik.

“Ova priča počela je prije sedam godina, i svake godine sam objavljivao po jednu knjigu. Ono što nije u tih sedam godina izašlo, u međuvremenu je bio jedan CD sa snimljenim pjesmama koje su predstavljene na raznim festivalima. Sada sam kompletirao tu ediciju u pet knjiga”, rekao je Kopić nedavno za radio Ilijaš.

Najljepšom bosanskom leksikom, Esad je sebi otvorio vrata ka društvu najboljih te u našoj zemlji ostavlja izuzetno vrijedno poetsko-duhovno blago.

Zbog njegovih aktivnosti u zadnjih 10-ak godina na platformama društvenih mreža pregledano je na desetine miliona sevdalinki, ali i ostvareno više od milion pregleda pjesama njegovog ličnog pera.

Na mnoge Esadove tekstove komponovana je muzika i svakodnevno se pjevuše na brojnim radio i TV stanicama, a svojim projektom podigao je interes i osnovnih škola da u svoj program uvrste sevdalinku.

 

“Knjige su nastajale u mom srcu cijelog mog života, a zapisivane su posljednjih godina. One sadrže puno poruka satkanih od životnih iskustava i mudrosti, te mnogo lijepih stihova inspirisanih mojom domovinom Bosnom i Hercegovinom i sevdalinkom. Nadam se da će ovo što je u knjigama, zato što je iskreno zapisano ono što je izašlo iz mog srca i duše, biti upravo kao prava hamajlija za svaku bosansku kuću”, isticao je ranije književnik.

Za sevdah ima samo najljepše riječi, a tvrdi da je on “blago, emocija i naš DNK”. Također, ističe, danas u BiH ima dovoljno udruženja koja teže na njegovom promovisanju.

“Ako je do sada bilo određenih malih pauza u izvođenju i stvaranju novih pjesama i djela, sada imamo priliku i sad se to radi i ima dovoljno udruženja u BiH koja pretendiraju da se što više promoviše sevdalinka”, rekao je autor edicije.

Esad je rođen rođen 1963. godine u Barićima (Teslić), a od 1982. godine živi i radi u Zagrebu. Književnost je njegova velika ljubav.

“Mnogi su rekli da je ovo jedinstveno i vrhunsko djelo u BiH. Uradio sam jako lijep posao za sevdah i našu kulturu”, rekao je Esad.

Svih pet knjiga je objavljeno, a autor sprema još jedno iznenađenje u vidu promotivnog koncerta svoga djela koja je planirana za 21. juni ove godine.

klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.