Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Egipatska vojska izvršila napade na terorističke kampove nakon ubistva 28 Kopta

Egipatska vojska izvršila napade na terorističke kampove nakon ubistva 28 Kopta

Državni mediji javljaju da su napadi izvedene u gradu Derni u susjednoj Libiji. Napadači su prethodno otvorili vatru na autobus koji je prevozio Kopte u centralnom Egiptu te su ubili najmanje 28 i ranili 25 ljudi. Predsjednik Sisi je najavio da neće oklijevati s napadom na terorističke kampove bez obzira gdje se oni nalaze. U televizijskom obraćanju javnosti je obećao da će zaštititi narod od zla te dodao da zemlje koje podržavaju terorizam trebaju biti kažnjene. Od američkog predsjednika Donalda Trumpa je zatražio pomoć.

Vojni izvori su za Reuters rekli da su militanti koji su napadnuti u Libiji bili umiješani u napag na egipatske kršćane. Iako grupa nije odmah preuzela odgovornost, pripadnici terorističke organizacije IDIL su u prethodnih nekoliko mjeseci više puta napadali Kopte.

Libiju kontroliše veći broj naoružanih grupa koje su se pojavile tokom haotičnog napada saveznika s ciljem svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija u oktobru 2011. godine. Međutim, IDIL je također prisutan u ovoj zemlji.

 
 
 
MMKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.