Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Egipat zatvorio zračni prostor za katarske avione, raste kriza u Zaljevu

Egipat je odlučio zatvoriti svoj zračni prostor za avione katarskih kompanija zbog diplomatskih nesuglasica i podrške koju ova zemlja pruža teroristima, a isto se očekuje od Saudijske Arabije i Bahreina.
Nekoliko zemalja je prekinulo sve svoje veze s Katarom, optuživši ovu zemlju da podržava terorizam u Zaljevu. Katarski državljani u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima su dobili rok od dvije sedmice da napuste ove zemlje. S druge strane, Katar odbacuje sve optužbe, a tamošnji ministar vanjskih poslova je pozvao na otvoren i iskren dijalog.

Egipat je zatvorio svoj zračni prostor za katarske avione danas pa se očekuju problemi s letovima na aerodromu u Dohi, glavnom gradu Katara. Taj aerodrom je centar za konekcije kada je riječ o međunarodnim letovima.

Kako bi zaobišli Egipat, avioni će morati letjeti mnogo dužim rutama, što će produžiti vrijeme leta.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman al-Thani je rekao da njegova zemlja još uvijek ima pristup ostatku svijeta putem mora i međunarodnog zračnog prostora.

Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su prekinuli sve veze s Katarom, koje se odnose na transport zrakom, kopnom i morem. Također, u Saudijskoj Arabiji je zatvoreno lokalno sjedište Al Jazeere, no, katarskim državljanima je dozvoljen dolazak na hadž u Meku.

Diplomatske veze s Katarom su prekinuli Egipat, Jemen i Libija.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.