Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Džamija u Ljubljani -”foto”

 

Džamija je najsloženiji objekt u cijelom kompleksu. Građen je od vidljivog bijelog betona, čeličnih konstrukcija i staklenih fasada. To je veliki izazov za oba investitora, kao i operatorima i kontrole”,   dodao je Poříčí na projektu, koji je započeo gradnju u svibnju 2015. Kao što je najavljeno, a muftija  Nedžad Grabus , moglo bi se otvoriti u jesen 2017. godine. 

Gotovi svi beton i završava čelične konstrukcije, koja je najzahtevneši dio cijele zgrade. Smješten u staklene fasade na zgradi džamije”, rekao je za macanovici.net tajnik Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić, koji je dodao da ovih dana finalizira prvi dio faze izgradnje, što znači da oni slijede samo završni rad i opremu

Tu se nalazi i WC, obrazovne i stambena zgrada, a svi podzemni dijelovi s parkingom, teretanu i restoran su prvo izgradili.stambena zgrada, a svi podzemni dijelovi s parkingom, teretanu i restoran su prvo izgradil

S obzirom na financiranje Islamske zajednice u izgradnji druge faze računa da pomogne Katar. Prema Grabus, jedina cesta u centru košta 1,3 milijuna eura za drugu fazu radova bit će potrebno oko 10 milijuna.račun za pomoć Katar. Prema Grabus, jedina cesta u centru košta 1,3 milijuna eura za drugu fazu radova bit će potrebno oko 10 milijuna.
Prva aktivnost protiv izgradnje džamije održan je davne 1970. godine , ali je povećao pozornost medija projekt je doživio tek 2001. godine , kada je imenovan prvi muftija Slovenije , Osman Đogić , koji je pozvao na izgradnju. U 2003. godini Agencija za zaštitu okoliša Republike Slovenije izdala pozitivno rješenje za izgradnju džamije u predloženom području, unatoč činjenici da je ovo poplavno područje . Nakon toga je uslijedila politička kampanja protiv džamija, koja je doprivedla zahtijevati referendum u prosincu 2003. godine . Protivnici džamije prikupili dovoljno glasova za raspisivanje referenduma, ali ne nakon što je izbačen.

 

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.