Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Drugi ramazanski zijaret profesora Cazinske medrese – Bosanski Petrovac”FOTO”

(FOTO) Drugi ramazanski zijaret profesora Cazinske medrese - Bosanski Petrovac

Svoj drugi ovogodišnji ramazanski zijaret profesora Cazinske medrese upriličili su džematima Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Petrovac. Delegaciju Medrese sačinjavali su: profesori: Ibrahim ef Redžić, Munir ef Makić i Mehmed ef Mašić. Zijaret su otpočeli obilaskom prigradskog džemata Rašinovac gdje imamsku službu obavlja Irfan ef Aldžić, svršenik upravo Cazinske medrese. U razgovoru sa Irfan ef. upoznali su se sa ovogodišnjim ramazanskim aktivnostima ovog manjeg petrovačkog džemata.

 

Iako nema niti jednu svoju rijeku, čak ni oveći potok, Bosanski je Petrovac zdrava sredina za življenje. Njegova je okolina bogata šumskim resursima, plodnim poljima i pašnjacima, koji daju odlične uslove za razvoj drvne industrije, poljoprivrede i stočarstva. Ima dobrih uslova i za voćarstvo, a u narodu je uvriježeno mišljenje da u Bosanskom Petrovcu zriju najslađe autohtone bosanske šljive. Bosanski Petrovac ima izuzetne uslove za zimski i ljetni turizam. U posljednjoj, a nadamo se i zadnjoj agresiji na BiH, od 1992. do 1995. godine, srpske oružane snage porušile su sve gradske džamije, a sa džamije u izgradnji u Bjelaju odnesen je krov.

Prema rezultatima popisa stanovništva BiH 2013. na području općine Bosanski Petrovac danas živi 3179 Bošnjaka. Medžlis IZ Bosanski Petrovac spada među manje medžlise na području Muftijstva bihaćkog i Rijaseta. Ima pet džemata i pet džamija. Gradski džemati su Gradska džamija, Donji Bišćani i Srednji Bišćani. Prigradski džemat je – Rašinovac, a seoski – Bjelaj. U tri gradske džamije postoje aktivni imami. U Gradskoj džamiji imam je Mirzet ef. Spahić, u Donjim Bišćanima Rašid ef. Hušidić, a u Rašinovcu Irfan ef. Aldžić. U ostale dvije džamije za ramazan i džume angažiraju se honorarni imami. U Srednjim Bišćanima je Alem ef. Jaganjac, profesor islamske vjeronauke, a u Bjelaju Halid ef. Bobić. Bosanski Petrovac ima još uleme. Tu su vjeroučitelji Ermin ef. Hromadžić i Meho ef. Zenković. Cazinsku medresu završile su sestre Amra i Adaleta Spahić, kćerke Mirzeta ef. Spahića. Jedinstvena atmosfera i topla dobrodošlica u Medžlisu IZ B.Petrovac, te prilika da se upoznamo sa brojnim aktivnostima koje se na polju ramazanskih aktivnosti organizuju ukazuje na vrlo dinamične i pažljivo osmišljene programe. Osmog dana ramazana “Udruženje demobilisanih boraca B.Petrovca“ priredilo je impozantan iftar ispred Gradske džamije za više stotina postača na kojem su prisustvovali i naši profesori. Ibrahim, Munir  i Mehmed. Nakon teravih-namaza profesori su održali nadahnuta predavanja u Gradskoj džamiji, Donjim i Srednjim Bišćanima, družili se sa tamošnjim džematlijama, upoznali se sa stanjem vjerskog života u tim džematima te razmijenili iskustva. U svim petrovačkim džematima ovog ramazana bit će organizirani zajednički džematski iftari. Musafiri iz Cazinske medrese su upravo prisustvovali jednom takvom iftaru u Gradskoj džamiji. U tom džematu bit će priređen i iftar za omladinu devetog dana i iftar za žene 23.-eg dana ramazana. U posljednjih deset dana ramazana u svim petrovačkim džamijama klanjat će se noćni namaz (salatul-lejl).

O ostalim aktuelnostima iz Medžlisa glavni imam Mirzet efendija Spahić kaže: „U obnovi porušenih džamija imali smo veliki angažman džematlija i petrovačkih privrednika. Ne bih nikoga posebno izdvajao. U osnovnoj školi imamo 330 bošnjačkih učenika i gotovo svi oni pohađaju vjeronauku. U četiri džemata na islamskoj pouci imamo oko 80 djece. U srednjoj školi, nažalost, opada broj učenika. I natalitet je u opadanju.“ Ipak, ohrabruje podatak da je ove godine u prvi razred osnovne škole u Petrovcu upisano više djece negoli u prethodnoj godini.

Primjetne su aktivnosti Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa Islamske zajednice B. Petrovac u vidu redovnih mjesečnih predavanja za žene, kurseva arapskog pisma, učenja Kur’ana, raznih radionica. Uz ovogodišnji ramazan organizirana je ženska mukabela koja se uči u Gradskoj džamiji svaki dan poslije ikindije namaza. Mukabelu predvodi muallima Ismira Jaganjac. Koordinatorica u Odjelu za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa Islamske zajednice B. Petrovac je Vanesa Hodžić-Hromadžić. Namjera da se žena vjernica aktivinije uključi u rad džemata u Petrovcu je prepoznata, a džematlijke, svih životnih dobi svojim aktivnim učešćem to najbolje potvrđuju.

Ono što predstavlja osobenost i specifičnost multietničkog Bosanskog Petrovca i, naravno, ovdašnjeg Medžlisa i njihovih džemata jeste podatak da se prilikom organiziranja velike bajramske akademije i podjele bajramskih paketića (500 paketića), pored bošnjačke muslimanske, uvrštena i djeca srpske pravoslavne vjere. Zatim, profesori Medrese lično su se uvjerili da na iftaru ispred Gradske džamije prisustvuju i žene pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj podatak podsjeća na još jednu ramazansku lekciju a to je suosjećanje sa komšijama, pogotovo onim gladnim, potreba da se gladan nahrani te da nije pravi musliman ko zanoći sit a komšija mu gladan. Ovaj primjer tolerancije u gradu šljive i medenih polja jeste upravo onaj na koji nas poziva naš Poslanik a.s., i Uzvišeni Allah dž.š. Samo na ovakav način ponovo ćemo izgraditi čvrste temelje razvoju zdrave zajednice u kojoj će se svako moći osjećati prihvaćeno i u kojoj će vladati prijateljska struja koja povezuje ljude različitih vjera, rasa, karaktera, ali istog dobrog srca.

(Izvor: medresacazin.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.