Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

DR. IRFAN LJUBIJANKIĆ: 22 godine od smrti ministra vanjskih poslova BiH

DR. IRFAN LJUBIJANKIĆ: 22 godine od smrti ministra vanjskih poslova BiH

Dr. Irfan Ljubijankic je bio veliki čovjek, ljekar i humanista, te istinski patriota. Rođen je 26. Novemrbra 1952.g. u Bihaću.

1977 godine završava Medicinski fakulet na Beogradskom univerzitetu. Od 1980. do 1984.g. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, a poslije toga je radio kao ljekar u Libiji.

 
 

Bio je jedan  od osnivača političke partije pod nazivom „Stranka demokratske akcije“. Iako se nije kandidovao ni za općinsku listu vijećnika ni za načelnika općine njegova stranka (SDA) je na višestranačkim izborima odnijela veliku pobjedu u Bihaću. Izbore je odradio sa mjesta predsjednika OO SDA Bihać, na radnom mjestu načelnika ORL odjela gradske Opće bolnice.

27.03.1994.g. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA,  potom je 23. juna iste godine postavljen za ministra vanjskih poslova RBiH odlukom o izboru Vlade RBiH. Na ovoj zadnjoj dužnosti je i poginuo 28.05.1995.g. Posthumno je odlikovan Zlatnim ljiljanom, a Kantonalna bolnica u Bihaću sada nosi ime “Dr. Irfan Ljubijankić”. Zalagao se za multietničku BiH.

Danas se navršava punih 22 godine od kako su kod hrvatskog gradića Slunja mučki ubijeni tadašnji ministar vanjskih poslova BiH, dr. Irfan Ljubijankić, njegova tri saputnika i tri člana posade iz helikoptera koji je na posljednji let krenuo s improviziranog vojnog aerodroma u Ćoralićima kod Cazina. U vezi njegove smrti postoje mnoge nedoumice i pitanja kako i zašto se to dogodilo?

Ubistvo bh. delegacije ostalo je do danas nerazjašnjeno.

Posoje različite interpretacije izjava brigadira Nedžada Suljića koji je tu noć sa improvizovanog aerodroma u Ćoralićima ispratio delegaciju na put prema Zagrebu. Najvećim propustom se smatra medijska popraćenost ministra Ljubijankića u tada opkoljenom Bihaćkom okrugu te širenje informacija o tome kako treba helikopterom napustiti okrug. Špekuliše se i da je ubistvo naručeno i da sigurnosno obavještajni propusti nisu slučajnost. 

U Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na obaranje helikoptera. Isti događaj istraživalo i pravosuđe Hrvatske. Konkretnih rezultata istrage do danas nema.

Poznato je da su za rušenje letjelice kod Slunja odlikovani pripadnici tzv. VRSK. Postoje čak i snimci na kojima Mile Mrkšić, haški osuđenik na 20 godina zatvora zbog zločina u Vukovaru, čita imena odlikovanih za “uspješno rušenje neprijateljske letjelice”. Na spisku se nalazi 14 imena pripadnika „VRSK“, koji su odlikovani za rušenje letjelice mjesec dana ranije. Iako Mrkšić na snimku ne precizira o kojoj letjelici se radi, sa sigurnošću se može kazati da su ovih 14 pripadnika „VRSK“ odlikovani upravo zbog rušenja helikoptera u kojem je bio Ljubijankić. 

Iz nepotvrđenih izvora spominje CNN-ov snimak na kojem je prikazano tijelo ministra Ljubijankića na travi te mrlja od krvi u predjelu srca na plavoj košulji. Po ovoj verziji uzrok smrti Ministra nije pad helikoptera.

Slike koje bi razbile misteriju pominju se da su nekad viđene, nisu prezentirane široj javnosti. Dok snimak srušenog helikoptera možete naći pretragom na internetu. Postavlja se pitanje zašto CNN-ove slike ili snimci nisu prezentirani javnosti. 

Interesanto viđenje događaja opisano je detaljno i u online magazinu: “KORAK – Časopis za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu” na strani 60 

Jedno je sigurno. Bihać, Bosanska krajina i cijela Bosna i Hercegovina tog dana su pretrpjeli veliki gubitak. Izgubili su velikog čovjeka, humanistu, vođu, hrabrog vojnika. Čovjeka za kojeg je riječ patriota mala. Hrabro je predvodio odbranu naroda opkoljenog Bihaćkog okruga, stavljajući nesebično svoj život u opasnost, svjestan prijetnji i rizika. Sigurno je i to da nije zaslužio da se, i nakon 22 godine, njegovom smrti bave mediji i da se šire špekulacije, a da se ne prikaže prava istina potkrijepljena dokazima od struke i nadležnih. 

Neka je vječni rahmet za jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine!

(Cazin.NET)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.