Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

DOM ZDRAVLJA CAZIN: Naredne godine Hemodijalizni centar

DOM ZDRAVLJA CAZIN: Naredne godine Hemodijalizni centar

Građevinski radovi na objektu završeni u rekordnom roku. Dva ljekara na edukaciji, šest medicinskih sestara već završile obuku. Riječ je o početnom broju osoblja za pacijente iz Cazina.
 
Od naredne godine sa radom bi trebao startati Centar za hemodijalizu pri Domu zdravlja u Cazinu. Prošle godine počeli su građevinski radovi, a ovih dana završavaju su aktivnosti na prijemu objekta, te instaliranju opreme. U početku će centar primati pacijente iz Cazina, da bi kasnije svoje usluge ponudio i susjednim općinama.
Uskoro će takio bubrežni bolesnici u USK imati kvalitetnu zdravstvenu uslugu u čak tri centra.
 
Nakon što je riješen problem sanskih pacijenata koji se već duže vrijeme liječe u Prijedoru, dobre vijesti stižu i za pacijente iz Cazina, Bužima, Velike Kladuše i Bosanske Krupe. Od naredne godine i oni bi trebali biti u značanojoj mjeri pošteđeni putovanja.
 
„Pred nama je da izvršimo prijem objekta i da krenemo sa instalacijom opreme koja je ranije nabavljena.Čim se izvrši prijem i dobije urbanistička saglasnost općine, krećemo s edukacijom ljudi koji će raditi a toj opremi“, kaže Amir Murić, v.d. direktora Doma zdravlja Cazin.
 
Može se reći da su građevinski radovi na objektu završeni u rekordnom roku. Dva ljekara su na edukaciji, šest medicinskih sestara već su završile obuku.
 
Riječ je o početnom broju osoblja za pacijente iz Cazina. „Ako sve bude išlo kako je planirano, počet ćemo primati i pacijente iz Velčike Kladuše, Bužima i Bosanske Krupe“, kaže Murić.
 
Smatra da otvaranjem cazinskog centra, Kantonalna bolnica neće izgubiti značajan broj pacijenata, jer postoje zahvati koji se isključivo obavljaju u Bihaću.
 
Ipak, saradnja Doma zdravlja i Kantonalne bolnice mora postojati. „Kapacitet je 50 do 70 pacijenata ako se bude radilo u dvije smjene kao i u Bihaću. Bolnica ima pacijente iz Bihaća, Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe. Koordinirat ćemo, jer bez toga nema kvaliteta usluge i dobrobiti za pacijente“, kaže Murić.
 
Za pacijente otvaranje hemodijalznog centra sigurno je dobra vijest.
 
Za poslovanje Doma zdravlja tek će se vidjeti. No, za svoje finansije cazinsko zdravstvo za sada ne mora se brinuti.
 
Prihodi su stabilni, a činjenica da su u najvećoj mjeri sami isfinansirali projekt, daje im za pravo da se smatraju najuspješnijom zdravstvenom ustanovom u Kantonu.
 
(Izvor: rtvusk.ba)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.