Search
Tuesday 26 May 2020
  • :
  • :

Dok je Saćime Omeragić bunar „Zmajevac“ će pripadati svima”video”

MALA ŠKOLA NOVINARSTVA – U okviru Projekta „Mala škola novinarstva“ u našoj Osnovnoj školi „Sead Ćehić“ početkom marta radili smo kao pčelice. Sakupljali smo materijale sa terena ne sluteći da bi naše školovanje moglo privremeno biti prekinuto. Kako je pred nama bio april, mjesec čistoće na području naše općine, planirali smo svim akcijama dati svoj doprinos kao „mali novinari“, ali… Nas dvoje potpisnika ovog priloga, Adna i Adnan, već smo objavili kraću reportažu sa Sportsko-rekreacionog centra „Borik“ u Marjanovcu kojem je mjesec čistoće itekako trebao.

 

Potom smo posjetili Izletište „Zmajevac“ koje se nalazi u blizini naše škole i snimili materijala za dvije reportaže, o bunaru „Zmajevac“ i Izletištu „Zmajevac“. Sa snimljenim materijalima čekali smo mjesec čistoće. Nismo ga dočekali kako smo planirali zbog prisutne pandemije koronavirusa. Ne želeći čekati „bolje dane“ i da nam april kao mjesec čistoće tek tako prođe, evo naše prve, ljepše priče, o bunaru „Zmajevac“ gdje nas često naši nastavnici dovedu na nastavu u prirodi. Voditelj Projekta u našoj školi predložio nam je da u arhivi printanog izdanja ReprezenT pronađemo slika sa otvaranja bunara „Zmajevac“ koje se desilo 02. oktobra 2010. godine što nam je pomoglo da zaokružimo ovu našu prvu, ljepšu priču, slijedeća nažalost neće biti ovako lijepa.

U ReprezenT-u od 02. oktobra 2010. pronašli smo tekst sa slikama u kojem piše: U velikokladuškoj Mjesnoj zajednici Mala Kladuša, u naselju Glavica, u subotu je svečano otvoren lokalitet Zmajevac u okviru kojega je uređen okoliš, te izgrađen bunar sa tekućom pitkom vodom. U realizaciji ovog projekta učestvovali su članovi Ekološkog udruženja „Horizonti“ i Općina Velika Kladuša, a Udruženju su materijalnu pomoć pružila privredna društva i pojedinci. Projekat je koštao oko 5.500,00 KM, a kako nam je kazala Saćima Omeragić, aktivna predsjednica Udruženja „Horizonti“, na ovomu se neće stati već će se ovaj lokalitet i dalje nastaviti uređivati dok ne postane istinsko izletište i mjesto za odmor i rekreaciju.

Svečanom činu otvaranja ovog lokaliteta koje je pripalo Saćimi Omeragić i Admilu Mulaliću, načelniku općine, upriličen je kulturno-umjetnički program, a posebna atrakcija je bila pjesma i igra starije grupe KUD „Tono Hrovat“ i pjesme uz šargiju Hasana Hadžića. Sa bunara čije postojanje datira već oko 200 godina, „ukradena“ je i prva cura. Naime, članovi pomenutog KUD-a odigrali su scenu ašikovanja, a potom i krađu cure, zapravo otimanje od njene majke i drugarica. Za sve goste, vrijedni domaćini pripremili su narodni ručak sa lovačkim gulašom, ali i slanim i slatkim jelima.

Ovaj tekst potpisao je naš sadašnji voditelj Projekta koji nam je pomogao da nakon deset godina na ovo mjesto dovedemo „glavnog krivca“ tada ali i danas, Saćimu Omeragić.

Donji Zmajevac je izletište koje se nalazi na području naše mjesne zajednice – Mala Kladuša koje je od Velike Kladuše udaljeno oko sedam kilometara a od naše škole nešto više od jednog kilometra. Iako ovo izletište pripada Maloj Kladuši, njemu je bliža Donja Vidovska. Na izletištu je prvo uređen bunar „Zmajevac“ koji je tema ove naše reportaže. U slijedećoj reportaži, također nas dvoje, pripremit ćemo nešto slično sa Izletišta „Zmajevac“ koje je prilagođeno i uređeno za invalide – paraplegičare.

Saćima Omeragić je u trenutku naše pripreme za objavu ove reportaže slavila svoj rođendan – “Mali novinari” čestitaju i zahvaljuju se za sve što je učinila na uređenju ambijenta u kojem živimo! Hvala!

Na bunaru „Zmajevac“ non-stop tokom godine teče hladna izvorska voda. Bunar trenutno nema vlasnika jer su ga njegovi vlasnici prepustali tadašnjem Udruženju „Horizonti“ i on, kako kaže naša sagovornica Saćima Omeragić, danas pripada svima. Saćima inače živi u blizini i često prolazi pored bunara i vodi računa o njegovoj čistoći, stoga smo u uvodu kazali da smo zadovoljni zatečenim stanjem, što nažalost, nije slučaj sa odmaralištem u našoj slijedećoj reportaži.

I za kraj, naša sagovornica Saćima Omeragić realizirala je još jedan, za učenike naše škole, značajniji projekt, a to je brvica koja je izgrađena u blizini škole i koja velikom broju naših školaraca znatno skraćuje put do škole i kuće. Bili smo sve dogovorili i za ovu reportažu, ali nam je korona pokvarila planove, pa ako i kada prođe, mi ćemo naš dogovor realizirati jer ćemo se ovakvim gestom zahvaliti za sve što je ova humanitarka uradila za svoju Mjesnu zajednicu i nas mlade koji u njoj živimo. Adna ĆEHIĆ/Adnan BATAKOVIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.