Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Danas je Svjetski dan slobode medija

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS čestitao je Svjetski dan slobode medija predstavnicima svih elektronskih i printanih medijskih k

sa željom da naredni 3. maj dočekaju s manje verbalnih, političkih i drugih pritisaka u radu te da njihov radno-pravni i ekonomsko-socijalni status bude bolji.

– Radnici u medijima obavljaju društveno odgovoran i značajan posao koji nije dovoljno cijenjen – navodi se u čestitki.

Svjetski dan slobode medija (3. maj) obilježava se s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i da bi se države podsjetile na dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović povodom obilježavanja 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, izrazio je zahvalnost urednicima i novinarima u BiH “koji svojim čestitim radom stoje na prvoj liniji odbrane demokratije”.

Ističe da je Svjetski dan slobode medija važan podsjetnik na sve izazove i probleme s kojima se medijske kuće, urednici i novinari suočavaju u svakodnevnom obavljanju svog posla.

Novinarska profesija, kao društveno značajna i duboko odgovorna profesija, po njegovom mišljenju, izložena je zastrašujućim vidovima ucjene, pritiscima s različitih strana i demonstraciji sile bahatih moćnika i interesnih grupacija.

– Istinski vjerujem da zdravih i demokratskih procesa ne može biti bez slobodne novinarske misli i riječi. Niko nema pravo gušiti slobodu medija i planski uskraćivati istinu građanima – poručio je Dunović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

 

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.