Search
Thursday 25 February 2021
  • :
  • :

ČUVAR STARINA I OBIČAJA HASAN KERANOVIĆ, SNIMIO AMATERSKI DOKUMENTARNI FILM

Cazinjanin Hasan Keranović zaljubljenik u tradiciju i kulturu, ovih dana završio je snimanje novog dokumentarnog filma koji nosi naziv “Poštuj svoje komšije”. Kako zimski dani prolaze, tako i Keranović svoju kreativnost prenosi na mlađu generaciju u svom rodnom selu Ponjevići nadomak Cazina. Naime,  sam je napisao scenarij, pa je uz pomoć svojih komšija i dječice iz sela Ponjevići, snimio dokumentarni film “Poštuj svoje komšije”. Film je uglavnom sniman u njegovoj “Bujrum kući”.

video prilog ovde mozete pogledati

 

 

“Osvrćući se na svoje djetinjstvo, ne mogu se nagledati širine bosanske sobe, njezine šarolikosti i čistoće, njezinih tkanih ćilima, zavjesa i draperija, njezinih kalufnih jastuka, malih prozora i bijelih “zarića” te šarene “sehare” pokraj drvenog kreveta. Da mi je samo na trenutak otvoriti škripava vrata u toj sobi i pozdraviti svoju nanu, koja tka i veze na svojem tkalačkom stanu”, kazao je Hasan.

Ljubav, podrška porodice i prijatelja, motiviraju Hasana da nastavi i ne posustane u namjeri da se tradicija ne odrtgne od zaborava. Kao i većina mladih ljudi i Keranović je nezaposlen. Vedrinom i šalom širi svoje znanje istomišljenicima i ljudima koji su zainteresirani za njegov rad. Uloge u ovom amaterskom filmu pored Hasana glumili su djeca i komšije.

 

 

 

 

 

 

 

Trend radio

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.