Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Cure detalji iz života monstruma iz Manchestera: Porijeklom iz Libije, bio je žestok navijač Uniteda…

Cure detalji iz života monstruma iz Manchestera: Porijeklom iz Libije, bio je žestok navijač Uniteda...

Bombaš samoubica Salman Abedi (22) odgovoran za masakr u Manchester Areni, gdje su u eksploziji poginule 22 osobe, sedmicama prije napada se “čudno ponašao”, potvrdile su za Daily Mail njegove komšije.

Lina Ahmed (21) kazala je da je Abedi iz libijske porodice i da se ponašao čudno. 

Britanski mediji pišu da je Abedijeva porodica imigrirala u Veliku Britaniju iz Libije kako bi pobjegli od Gadafijeva režima. Prije Manchestera, živjeli su u Londonu, ali sina su dobili u mjestu gdje je u ponedjeljak počinjen masakr.

Američki vladin izvor rekao je kako istražitelji provjeravaju je li Abedi putovao u Libiju i je li tamo bio u dodiru s militantnima Islamske države.

Abedijev bivši prijatelj iz škole Leon Hall ispričao je da je bombaša samoubicu zadnji put vidio prošle godine i da je primijetio kako je Abedi pustio bradu.

– Nismo razgovarali, već smo samo klimnuli jedan drugome. Ne sjećam se da sam ga prije vidio s bradom – dodao je Hall (26), koji je živio odmah pored Abedija koji je, kaže, bio žestoki navijač Manchester Uniteda.

Išli su u istu školu i igrali se zajedno na ulici ispred kuće.

– On i ja smo se nešto posvađali prije puno godina kad smo bili djeca. Nije to bilo oko nekog posebnog razloga, već je on uvijek pomalo imao problem s ponašanjem. Ne mogu reći da mi se doista sviđao – dodao je Hall.

Salman Abedi živio je u socijalnoj stanogradnji u ulici Cowesby (oko tri kilometara od mjesta gdje je u ponedjeljak navečer počinio stravični masakr), a kasnije se preselio malo dalje, u Claremont Road.

Cijelo područje većinom nastanjuju imigranti, a u posljednje vrijeme tu je mnogo novih imigranata. U trosobnom stanu u ulici Cowesby sada živi druga porodica, koja se uselila nakon što su Abedijevi već otišli.

Policija sada pregledava stotine sati snimaka koje su načinile nadzorne kamere, nastojeći utvrditi je li Abedi izviđao Arenu prije nego što se odlučio detonirati bombu.

Forenzičari proučavaju ostatke bombe i, prema prvim dojmovima, čini se da je tvorac eksplozivne naprave bio obučen za njenu izradu, te da se ne radi o nečemu sklepanom prema receptu s interneta. To može značiti da je bombu za Abedija napravio neko drugi, jer terorističke organizacije svoje stručnjake za izradu bombi najčešće ne šalju da ih sami detoniraju, već ih čuvaju za sljedeće zadatke.

Dva dužnosnika SAD-a koja su bila u kontaktu s britanskim vlastima rekla su da se vjeruje da je Abedi u Machester doputovao vozom iz Londona, ali nije jasno što je radio u britanskoj prijestolnici.

abedi

Abedi je imao brata i sestru

Nakon napada policija je izvršila pretres više stanova u Manchesteru i uhapsila 23-godišnjeg muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je brat samoubice.

Abedi je imao i sestru po imenu Jomana Abedi, rekli su američki sigurnosni dužnosnici.

Abdala Yousef, portparol džamije Didsbury u Manchesteru, je rekao kako su Abedijev otac i brat molili tamo, ali da je Abedi posjećivao drugu džamiju.

– Uspio sam doći do nekoga koji poznaje porodicu. On je potvrdio kako su se njegovi otac i sestra i ostatak obitelji preselili u Libiju i otišli tamo odmah nakon revolucije u kojoj je Gaddafi ubijen – rekao je Yousef.

On je kazao kako je moguće da su braća otada putovala između dviju zemalja.

Imam džamije Fawzi Haffar je rekao da je Abedijev otac trenutno u Libiji i da je tamo već duže vrijeme.

Dok su izlazili iz jednog od stanova u kojima je izvršena racija, fotoreporteri su u rukama jednog forenzičara uočili knjigu s naslovom koji upućuje da je riječ o svojevrsnom vodiču kroz hemikalije. Nije poznato jesu li i kakve hemikalije bile korištene za izradu bombe u Areni.

Predizborna kampanja u Velikoj Britaniji je obustavljena iz poštovanja prema žrtvama napada koji se dogodio tri sedmice uoči izbora.

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.