Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Čestitka povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana”OO SDP BiH Cazin

OO SDP BiH Cazin: Čestitka povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Devetog maja obilježavaju se tri značajna događaja u historiji našega postojanja. Tim povodom čestitku je uputio i predsjednik OO SDP Cazin i vijećnik Gradskog vijeća Cazin, mr. Razim Halkić.

Devetog maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, u svim zemljama Evrope 9. maj obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je definisan i budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Deveti maj proslavlja se i kao Dan Zlatnih ljiljana. Zlatni ljiljan je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Odlikovanje Zlatni ljiljan se može porediti sa nekadašnjim odlikovanjem Narodni heroj u SFRJ. 

Nosiocima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan ispred OO SDP Cazin i svoje lično ime upućujem iskrene čestitke povodom 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana. Prisjećajući se najboljih sinova države Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za njenu slobodu, porodicama šehida i poginulih boraca, RVI i demobilisanim borcima želim vam puno zdravlja i porodične sreće, uvjeren da ćemo zajedno u miru nastaviti borbu za bolji status boračke populacije u našem društvu.

Također, građanima Cazina i Unsko-sanskog kantona, antifašističkim borcima iz narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. godine i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine, čestitam 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

U cilju obilježavanja 9. maja danas će u 13:00 sati biti upriličeno svečano polaganje cvijeća. Dobro došli ste svi da zajedno odamo počast i simboličnim obilježavanjem ovih značajnih datuma, širimo duh antifašizma kao jedinog oružja u borbi za očuvanje demokratije i ljudskih prava svih njenih državljana, nastavimo borbu za slobodnu, demokratsku i evropski orijentiranu Bosnu i Hercegovinu.

S poštovanjem,
ispred OO SDP BiH Cazin, m
r. Razim Halkić

 

 

 

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.