Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Kako će po novom zakonu biti tretirani pušači koji “zapale” u baštama?

Kako će po novom zakonu biti tretirani pušači koji “zapale” u baštama?

Novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH izazvao je dosta polemika u ovom entitetu.

Pobornici zakona smatraju da će novi zakon štititi zdravlje građana, dok su protivnici pušači koji drže da im se ugrožavaju građanske slobode zabranom pušenja u zatvorenim prostorima kao što su ugostiteljski objekti.

 No, kako bismo saznali na koji način će novi zakon tretirati neke druge prostore gdje se na uskom prostoru zadržava veći broj ljudi, kao što su bašte ugostiteljskih objekata razgovarali smo sa stručnjacima koji su do sada bili angažovani u ovoj oblasti.

Kako je za Fokus.ba istakla Arijana Knežević iz Udruženja PROI, koje je u proteklom periodu pokrenulo i akciju protiv pušenja na javnim mjestima u FBiH, nacrt novog zakona trenutno predviđa ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda samo u zatvorenim javnim prostorima, ali ne i na otvorenom.

Knežević ističe da bi svakako pohvalno bilo ukoliko ugostitelji odluče da određene mjere zaštite primjene i na otvorenom, iako po novom zakonu neće morati učiniti.

“Što se tiče odvojenih prostorija ili prostora za pušače, obzirom da na otvorenom zakon ne predviđa ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda, vlasnici naravno neće morati praviti odvojene prostore. No, bitno je naglasiti da odvojene prostorije nisu trenutno predviđene ni u zatvorenom, gdje bi važilo potpuno ograničenje upotrebe duhanskih proizvoda. Naime, odvojene prostorije, čak i one sa jakom izolacijom i naprednim ventilacionim sistemima, su se pokazale kao neefikasna mjera ne samo sa stanovištva zdravlja i činjenice da duhanski dim lako prolazi i kroz najmanje pukotine i dugo se zadržava u zraku čime nastavlja ugrožavati čak i one koji su u prostorijama za nepušače, već i sa stanovištva ekonomske neisplativosti”, rekla je Knežević za Fokus.ba.

Dodala je da je jako važno da ne dođe do smanjenja trenutno predviđenih kazni, jer bi se na taj način znatno smanjila efikasnost ovog zakona.

“Jasno je da i najbolji zakoni bez dobre implementacije u praksi ne znače mnogo. Iz tog razloga, ovaj put su predviđene kazne ne samo za one koji krše zakon, već i za vlasnike objekata u kojima se zakon krši”, navela je Knežević.

Novi zakon predviđa i uključenje policije kada je u pitanju kršenje zakona. Dakle, vlasnik objekta koji svjedoči kršenju zakona, ima obavezu da prvo upozori osobu koja krši zakon, a ukoliko se upozorenje ne uvaži, sljedeća obaveza je kontaktiranje nadležnog policijskog organa.

“Pored kazni, ovo je značajan detalj koji će omogućiti implementaciju zakona”, kazala je Knežević.

S obzirom na usporen rad Parlamenta FBiH za sada nije poznato kada bi ovaj zakon mogao biti usvojen, odnosno kada bi mogao stupiti na snagu.

“Ono što možemo reći je da ćemo uraditi sve što možemo kako bismo maksimalno zadržali trenutnu formu zakona i kako bi se isti u konačnici usvojio već ove godine. Ovdje još jednom i građane i donosioce odluka želimo pozvati na oprez, jer su već zabilježeni pokušaju usporavanja, odgađanja i modifikacije trenutne forme zakona od strane lobista duhanske industrije, pri čemu je nedavno prekršen Član 5.3 Okvirne o kontroli duhana, kada je ovakvo lobiranje zabilježeno na zasjedanjima klubova naroda neposredno prije početka 21. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH. Ponovo naglašavamo da su ovakva i slična uplitanja duhanske industrije nedopustiva i da ćemo adekvatno reagovati na svaki naredni sličan slučaj i pokušaj miješanja u iznimno važan proces donošenja ove javno-zdravstvene legislative koja može spasiti na hiljade života”, zaključila je Knežević.

(Izvor: A.I./Fokus)

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.