Search
Tuesday 2 June 2020
  • :
  • :

Cazin: Vodostaj Mutnice stagnira, opasnost od većih poplava još nije prošla

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 3 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba u 02:00 sati vodostaj Mutnice iznosio je 330,00 cm, dok je sinoć dostigao 2014. godinu te je zabilježen i vodostaj od 342,00 cm. Trenutno stagnira, ali se ne povlači.

 

Policijska stanica Cazin imala je dvije intervencije kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju. U oba slučaja radilo se o slijetanju s kolovoza, a nesreće su zabilježene na R402 u Stijeni i na lokalnom putu u Krivaji.

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu i prate stanje, kao i pripadnici JKP „Vodovod“ i „Čistoća“. Dobra koordinacija s policijom, JU „Direkcija regionalnih cesta USK“, kao i Elektrodistribucijom.

Do sada je evidentirano oko 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je do aktivacije starih i pojave novih klizišta.

Mostovi Pervizi, Trstovac, Kapići, Prkos i dalje su zatvoreni i na njima se zadržava voda.

Put u Samardžićima 17:00-04:00 bio zatvoren, i dalje otežano odvijanje saobraćaja, dok je MP u Ćoralićima trenutno prohodan.

Vilenjača je zbog izlijevanja Horljave i dalje odsječena od ostalih mjesta.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 52 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

Zbog kvara na cjevovodu bez vode su svi potrošači koji se snabdijevaju sa rezervoara Hairlahovića brdo.

Kada je u pitanju elektrosnabdjevanje, bez električne energije od 03:00 sati su Tržac, Tržačka Raštela – isključenje zbog porasta vodostaja.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Teslić-Kotor Varoš preko prevoja Borja i M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na regionalnim putevima: Banovići-Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela), i Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padavine usporavaju i otežavaju saobraćanje i na ostalim dionicama u BiH.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.