Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Cazin: Dodatnih 50.000 KM za nacionalni spomenik BiH – Kuća Ibre Alagića

B

Uz svečano potpisivanje ugovora između Ministarstva obnove nacionalnih kulturnih spomenika Unsko-sanskog kantona (MONKS USK) i Javnog ustanove “Centar za kulturu i turizam” (CKT), dodijeljeni su novi grant sredstava u iznosu od 50.000 KM za dalju obnovu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Kuće Ibre Alagića.

Ova dodatna sredstva pridodana su prethodnom iznosu od preko 60.000 KM, koji su obezbijeđeni zahvaljujući podršci Grada Cazina i CKT-a. Ovaj ukupni iznos od preko 110.000 KM bit će iskorišten za obnovu krovne konstrukcije Kuće Ibre Alagića, čime će se osigurati očuvanje kulturnog nasljeđa i historijske baštine.

Cilj ovog projekta je postizanje potpune obnove svih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na području grada Cazina. Osim što posjeduju iznimnu kulturnu i historijsku važnost, ovi spomenici također predstavljaju potencijalni generator razvoja turističke ponude grada Cazina.

Očekuje se da će revitalizacija Kuće Ibre Alagića pridonijeti povećanju turističkog interesa, stvaranju radnih mjesta te unapređenju općeg imidža grada. Projekat obnove nacionalnih spomenika označava posvećenost lokalnih vlasti očuvanju kulturne baštine i promociji grada kao značajne destinacije na kulturnoj mapi Bosne i Hercegovine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.