Search
Thursday 6 August 2020
  • :
  • :

Ćatić: Majke polako nestaju u traganju za posmrtnim ostacima svoje djece

Današnjem protestu majki Srebrenice u Tuzli pridružila se i grupa žena iz Doboj-Istoka, ali i desetak migranata koji trenutno borave u Tuzli

 

Majke Srebrenice i danas su u Tuzli održale mirne proteste, na kojima su, noseći jastučiće s izvezenim imenima svojih ubijenih sinova, muževa, braće te panoe sa njihovim fotografijama, ponovo podsjetile na genocid, u kome je ubijeno više od 8.000 srebreničkih muškaraca.

I ovaj 11. u mjesecu pokazao je da je na protestima sve manje majki, jer ih u godinama traganja za posmrtnim ostacima svojih ubijenih članova porodice, odnose teške bolesti i razne nedaće kojima su već 25 godina izložene.

– Nestajemo polako. Neke su teško bolesne, neke su umrle, neke, jednostavno, nemaju snage da dođu na protest. Ipak, pridruže nam se naše sestre iz Tuzle i raznih gradova Tuzlanskog kantona, mladići i djevojke za koje ne znamo odakle su i ko su, ali svojim prisustvom na protestima žele da nam pokažu da razumiju našu bol. To nam daje snagu i uvjerava nas da će se ubijenih u genocidu u Srebrenici imati ko sjećati i kad nas ne bude – kazala nam je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Ćatić upozorava da majke, koliko tuguju zbog ubijene djece, toliko tuguju što mnoge nisu pronašle posmrtne ostatke svojih sinova. Smatra da neko svjesno opstruira pronalazak grobnica kako bi se umanjio broj ubijenih u genocidu.

Današnjem protestu majki Srebrenice u Tuzli pridružila se i grupa žena iz Doboj-Istoka, ali i desetak migranata,  koji trenutno borave u Tuzli.

 Hapse i privode one koji su izbjegli strijeljanje

 Srebrenicu ubijaju u miru koliko i u ratu. Nama ispred nosa hodaju oni koji su pobili našu djecu, koji su ih trpali u grobnice i koji znaju gdje se te grobnice nalaze, ali državne institucije ne poduzimaju ništa da takvi odgovaraju kako za počinjeni zločin, tako i za prikrivanje zločinaca. Smiju nam se u lice kao da nam žele kazati: “Ne možete nam ništa i opet ćemo vas pobiti.” Politike koje vladaju ovom zemljom i njeno pravosuđe, ubijaju nas po drugi put. Hapse nam i privode one koji su izbjegli strijeljanje, a zločince drže na slobodi – ogorčena je Ćatić, koja već 25 godina traga za posmrtnim ostacima svog sina Nihada Nine Ćatića, ratnog izvještača iz Srebrenice.

Avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.