Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Čaršijom i mahalama se širi miris vrućih somuna

Mekano pecivo posuto ćurekotom neizostavno na iftarskim soframa 

Čaršijom i mahalama se širi miris vrućih somuna

Starogradskim mahalama u Sarajevu tradicionalno se tokom ramazana širi miris vrućih somuna, jednog posebnog peciva koje je neizostavno na iftarskim soframa. Duge kolone građana koji strpljivo čekaju svoj red da kupe somun slika je koja se može vidjeti ovih dana ispred sarajevskih pekara.

Pekarski zanat

Tako se naša ekipa nešto malo prije iftara zatekla ispred čuvene pekare “Alifakovac”, gdje se već bio stvorio poduži red građana, kako starijih tako i onih najmlađih, koji čekaju na svoj mirisni somun zapakovan u papirnoj vrećici.

Suad Aljović, vlasnik pekare, kazao nam je da se njegov otac pravljenjem somuna bavi više od 40 godina i da je pekarski zanat ispekao u poznatoj „Aišinoj pekari”. Kada je u pitanju način pravljenja somuna zbog kojih građani čekaju i duže od sat vremena u redu, Aljović je kazao da ne postoji tajni recept i da je sve do stare sarajevske škole koju njegov otac Bećir prenosi na nove naraštaje.

– Prilikom pravljenja somuna koriste se samo germa, so, voda i brašno. Tijesto koje se zakuha mora biti mekše. Što je mekše tijesto, somun je ukusniji i duže ostaje svjež. Na kvalitet somuna utječe i to što se peku u peći na bukova drva, što daje poseban miris somunu. Tokom ramazana somuni se pripremaju na poseban način, uz dodatak sjemenki ćurekota, koji daje specifičan miris somunu – rekao je Aljović.

Sarajevski šmek

Svoj red ispred pekare čekao je i Zijad Begović. Kaže da somuni imaju poseban sarajevski šmek i da ih vrijedi čekati satima.

zijad-begovic

Begović: Ramazan nezamisliv bez njih

– Godinama ovdje kupujem somune. Zaista ih prave nevjerovatnom brzinom. Mislim da svake minute iz pećnice izađe oko deset somuna, koji su zaista preukusni, vjerovatno i zbog toga što se peku na drva – kazao je Begović, naglasivši da je ramazan nezamisliv bez somuna.

Ljepota vrućih somuna

Raspoložen za razgovor bio je i Kerim Popovac, kojeg je, kako kaže, otac od malih nogu vodio sa sobom u pekaru po somune. Dodaje da se ljepota vrućih Bećinih somuna ne može opisati i da se oni moraju probati.

– Ima nešto posebno u ovim somunima. Može se otići u bilo koju pekaru u gradu, ali nije to isto. Svakog ramazana i svakog dana stojim u redu do sat i po vremena. Nije mi teško, jer tako skratim i vrijeme do iftara – rekao je Popovac.

 

Autor: A. TABAK
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.