Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Bure baruta na Bliskom istoku dobilo je novo žarište: Spor Saudijske Arabije i Katara kao uvod u nešto mnogo ozbiljnije

Bure baruta na Bliskom istoku dobilo je novo žarište: Spor Saudijske Arabije i Katara kao uvod u nešto mnogo ozbiljnije

Vijest da su Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija, Jemen i Maldivi prekinuli diplomatske veze sa Katarom, mogla je iznenaditi samo slabo upućene.

Tenzije između Katara sa jedne i Saudijske Arabije sa druge strane nisu ništa novo, kao što nije novo da Saudijska Arabija prekida odnose sa ovom državom.

Prije nešto više od tri godine, 5. marta 2014. godine, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein povukli su svoje ambasadore iz Katara, optužujući tu zemlju da se “miješa u unutrašnje stvari drugih država”. I tada, kao i danas, problem je bio Iran.

Katar, slično kao i Saudijska Arabija, gaji dobre odnose sa mnogim ekstremističkim grupama po svijetu, ali za razliku od Saudijaca, ima dobre odnose sa Hezbolahom i Iranom, u čemu se nalazi i ključ današnjeg prekida diplomatskih odnosa.

I Saudijska Arabija i Katar su članovi Vijeća za kooperaciju u Persijskom zaljevu (GCC), ali za razliku od Saudijaca i svih ostalih članova tog vijeća, Katar ima veoma bliske odnose sa Iranom i jedina je bogata zaljevska država koja nema neprijateljski stav prema Teheranu. Jedine dvije članice GCC-a koje danas nisu prekinule odnose sa Katarom su Oman i Kuvajt.

To se nikako ne sviđa Saudijskoj Arabiji, koja u Kataru ima saveznika, koji je ujedno i saveznik njihovog najvećeg neprijatelja.

Borba za regionalnu dominaciju između Saudijske Arabije i Irana traje decenijama, a zvaničnom Rijadu nikako ne odgovara politika Katara prema Iranu i tu nastaje problem.

Nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Maldivi i Bahrein prekinuli sve odnose sa Katarom, ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje uputilo je saopćenje.

“Mjere su neopravdane i temeljene su na tvrdnjama i navodima koji, ustvari, nemaju temelja”, navodi se u saopćenju.

“Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je, samo po sebi, kršenje njenog suvereniteta”, dodaje se u saopćenju.

Ovakva odluka Saudijske Arabije dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD Donald Trump posjetio Rijad. Očito je kako je Bijela kuća dala pozitivan signal Saudijcima za ovakav potez, tim prije što je Katar javno i otvoreno podržavao Hillary Clinton u predsjedničkoj kampanji. Svakako vrijedi spomenuti kako je Katar bio jedan od većih donatora Clinton fondacije, što Trump, očito, nije zaboravio.

Ključ spora sa Katarom leži u neriješenim i napetim odnosima između Saudijske Arabije i Irana, dvije regionalne sile koje se bore za prevlast u regiji na frontovima u Siriji, Iraku, Jemenu, a novi, diplomatski, front otvoren je danas u Kataru. 

U cijeloj priči Katar nije ni blizu toga da je sam. Uz Iran, ova država gaji dobre odnose sa Irakom, Sirijom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom i kompletnom EU, a finansijska moć ove zaljevske državice je u rangu one koju posjeduje Saudijska Arabija, pa ovaj spor nije ni blizu svog vrhunca. Ono pravo tek dolazi.
Autor: M. D
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.