Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Broj poginulih u Maroku premašio 2.900, spasioci iz cijelog svijeta pomažu u potrazi za preživjelima

zemljotres

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao je danas na 2.901, a broj povrijeđenih udvostručio se na 5.530, javila je državna televizija.

Mnogi preživjeli proveli su i četvrtu noć u improvizovanim skloništima na otvorenom, a stanovnici sela u devastiranim planinskim oblastima frustrirani su jer nisu dobili pomoć od vlasti.

Zemljotres magnitude 6,8 stepeni Richterove skale pogodio je 8. septembra uvečer planine Visokog Atlasa. Bio je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. godine i najsnažniji u prethodnih više od jednog vijeka.

Spasioci iz Španije, Velike Britanije i Katara pomažu domaćim timovima u potrazi za preživjelima, a Italija, Belgija, Francuska i Njemačka saopćile su da njihova ponuđena pomoć tek treba da bude prihvaćena.

Situacija je najteža za ljude u udaljenim oblastima odsječenim klizištima koja su blokirala pristupne puteve, dok su na pristupačnim lokacijama pojačani napori za pružanje pomoći u šatorskim kampovima distribucijom hrane i vode.

Sve je manje nade da će biti pronađeno još preživjelih. Mnoge tradicionalne kuće od blatnih cigli, koje su uobičajene u Visokom Atlasu, su se srušile, a u ostacima nema vazdušnih džepova.

Stanovnici pogođenih sela nemaju struju niti telefonsku mrežu nakon zemljotresa i morali su da spasavaju svoje voljene i izvlače leševe zakopane ispod smrvljenih domova bez ikakve pomoći.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.