Search
Wednesday 7 December 2022
  • :
  • :

Brčak Aziz – Aga Šehović – uradio je mural u čast tradicije i Ajvatovice.

Dostojanstveno i u svečanoj atmosferi prepunoj emocija, u petak pred večer u Gluhakovcu u Brčkom Distriktu ispred tamošnje kuće Aziza Age Šehovića, otkriven je prelijepi mural u čast tradicionalne čuvene Ajvatovice . Na svečanosti otkrivanja murala bila je porodica Aziza Age Šehovića i mnoge ličnosti iz društvenog i političkog života Brčko Distrikta. Iako sam bio pozvan na ovu lijepu svečanost od strane moga ahbaba Aziza, kao i svaki prilike ali zbog svojih obaveza nisam mogo prisustvovati ovom za mene važnom događaju. Mural oslikava Agu i njegovog prelijepog konja Barona.Opis nije dostupan.

Treba istaći da je Mural radio umjetnik sa područja Brčko distrikta. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim zvanicama koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj – kazao je domaćin Aziz. Na ovom svečanom trenutku bio je i mladi Brčanski umjetnik Mahir Halilović, te još više desetina građana kao i glavni imam Brčkog DR Ef. Mustafa Goboljić, prijatelji iz Jelovče sela, te porodica Mahmutović. Inače mural siboliše Ajvatovicu polazak sa rijeke Save i Aziz – Aga na Konju Baronu.Opis nije dostupan.

Na Ajvatovici redovno proglašavan najokićenijim konjanikom. Naš Aziz – Aga je redovni posjetilac Ajvatovice te kaže kada je vidio 2000. godine koliko su tamo konjanici cijenjeni, odlučio je ići sa svojim konjima na taj put, iako je dotad mislio da će samo jahati oko Save. “Ajvatovica za mene ima posebnu draž. Ja to ne mogu nikome opisati, ako nisi jahao na svom konju i otišao gore”, ističe Šehović te obećava da će njegovati ovu tradiciju dokle god ga zdravlje bude služilo.Opis nije dostupan.

On je na Ajvatovici nekoliko godina proglašavan najokićenijim konjanikom, s obzirom na njegove dobre konje, ulaganja u garderobu, ali i zbog činjenice što ljudi tamo cijene činjenicu da se oni žrtvuju na tom putu, jahanja po pet dana kroz Bosnu uz sve vremenske prilike. Svaka čast za moga dobrog i čestitog ahbaba Aziza. Obećavam da ću opet uskoro biti njegov musafir, te da vidim taj njegov mural i da ga podržim u njegovom daljnjem radu.Opis nije dostupan.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.