Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

Bosansko sijelo”Narod bez tradicije je narod bez identiteta.

Bosansko sijelo u organizaciji Aktiva žena MIZ Zavidovići upriličeno je u kući vrijedne naše džematlijke Zlatije Kalabić. Samo bosanska žena može tako toplo dočekati i otvoriti svoj dom a da zauzvrat ne traži ništa osim Božije zadovoljstvo.
Sijelo je organizovano kako bi se podsjetili na važnost naše tradicije i običaja u kojima se čuvao moral prije svega, zdravlje, sreća i zadovoljstvo. Sve je do detalja isplanirano.Fotografija Aktiv žena En-Nisa Zavidovići.
Žene su obukle staru, tradicionalnu, bosansku nošnju koja krije ljepote ženskog tijela, a otkriva čari ženskog duha. Ta nošnja je čuvala stid djevojčici, djevojci, ženi a naša je dužnost prenijeti te blagodati na našu evlad.
Pripremljena su tradicionalna, bosanska slana i slatka jela (pripremljena bez hemije i aditiva) kukuruza, suhi sir, geršlo, pečeni krompir, krompiruša, korice, pogača, keške, meso, gurabije, halvapita, hurmašice, lokum, nutma.. A sve je postavljeno na dvije sinije ispod kojih je bosanski ćilim u kojem svaka šara ima svoju bosansku priču.
Nakon isprobane hrane, sa zahvalom Allahu i dovom, ruke su oprane tradicionalno, pomažući jedna drugoj, iz ibrika, oživljavajući sunnet pranja ruku prije i poslije jela.Fotografija Aktiv žena En-Nisa Zavidovići.Fotografija Aktiv žena En-Nisa Zavidovići.


Soba je ukrašena bosanskim predmetima koje su žene iz Aktiva obezbijedile za ovo sijelo: sepet, bardak, vreteno, šiš, findžani, džezve, pegla na žar, pletivo, ćup, mlinovi. Podsjetile su se na pletenje i heklanje u kojima je bosanska žena nalazila smiraj, radeći nešto korisno i ugodno, ne potcjenjujući Božiji savjet o čuvanju vremena.

Fotografija Aktiv žena En-Nisa Zavidovići.
Također, zadatak za svaku ženu bio je ispričati zanimljivost iz tradicije. Priče je bilo o ašikovanju, vjenčanjima, odnosima u porodici, poštivanju među ljudima te koliko su naše majke, nane, pranane bile jake, hrabre i mudre žene. Svaka žena koja je živjela bez vode, struje i modernih pomagala, sa petero i više djece bila je institucija sama za sebe.Fotografija Aktiv žena En-Nisa Zavidovići.

Tradicionalno sijelo ne bi bilo potpuno da se ne spomenu društvena dešavanja, važnost knjige, znanja te kako biti bolji prema porodici i zajednici. Cilj sijela bio je oživjeti tradiciju, prave, istinske, moralne vrijednosti te oživjeti znanje od kojeg imamo koristi. Napravljeni su planovi za dalji društveni angažman i planovi za masovnija, tradicionalna, bosanska, ženska druženja.

Fotografija Aktiv žena En-Nisa Zavidovići.
“Tek društvo može čovjeka učiniti dobrim. ”
Nemojmo se truditi da samo mi budemo dobri, već i da svijet, što ga iza sebe ostavljamo, postane dobar.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.