Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Biljka za uspjeh i zadovoljstvo

Privlačnog izgleda i neobične strukture, ova višegodišnja biljka je veoma prilagodljiva i izdržljiva, što je čini izuzetno vrijednom za uređivanje savremenih zatvorenih prostora u kojima veliki broj sobnih biljaka danas ne može da opstane.

Srećni bambus (lucky bamboo) ili sobni bambus je danas standardni dio ponude skoro svih cvijećara i čest izbor mnogih kupaca.

 
Svako od nas je bar jednom dobio ovu neobičnu biljku, bilo u buketu, bilo samostalno, a nakon saznanja da joj nije potrebna posebna njega i mnogo pažnje, sigurno je mnogima postala omiljeni dio kućnog zelenila.

Ono što vjerovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus! To je zapravo biljka koja se naziva Dracena sanderiana i svojim izgledom zaista podsjeća na bambus, što objašnjava ime kojim je popularizovana u svijetu.

Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvijećem i drugim elementima.

Danas postoje tri osnovne forme tzv. srećnog bambusa – ravni bambus, uvijeni bambus i bambus slobodnog stila.

Ove tri forme su kasnije poslužile kao osnova za razvoj niza varijeteta koji se mogu naći u prodaji.

Održavanje

Potrebno je da znate svega nekoliko informacija o ovoj interesantnoj biljci i da joj poklonite malo pažnje kako bi krasila vaš dom dugi niz godina.

• Poput rezanog cvijeća, tzv. srećni bambus se drži u vodi

• Trebalo bi mijenjati ili dolivati vodu na svakih 10 dana do dvije nedelje, jer brzo crpi hranljive materije. Koristite odstajalu vodu i napunite vazu do oko 10-ak cm visine

• Osjetljiv je na direktnu sunčevu svjetlost, koja može dovesti do promjene boje listova (postaju žuti)

• Listovi mogu da promjene boju u žutu zbog viška hlora u vodi, a ukoliko do toga dođe, odstranite ih kako bi se na njihovom mjestu razvili novi listovi

Uspijeva u širokom rasponu temperature, otprilike od 15 do 32oC

• Prihranjivanje nije neophodno, ali možete mu dodati malo tečnog đubriva sa vremena na vrijeme

(dnevno.rs)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.