Search
Thursday 9 December 2021
  • :
  • :

Bihaćka Trahanijada okupila 17 učesnika na natjecanju za najbolju tarhanu

123aa

U Bihaću se danas održava natjecanje u pravljenju najbolje tarhane, a 17. sudionica će se boriti za titulu Trahanijade 2021.

Na ovomodišnjem izdanju Trahanijade sudjelovanje je uzelo 17 natjecanja koji s organizatorom žele promoviraju kulinarsku tradiciju kroz pripreme ovog specijaliteta, a koju, kako kažu trebaju čuvati kao domaći brend koji osvaja zapadna tržišta i kao specijalitet zalazi u mnoge kuhinje.

” Prilika je ovo i da se upoznamo s načinima pravljenja tarhane, po krajiškom ili nekom drugom receptu “, kazali su organizatori.

Prisutne će dodatno uveseliti, zabaviti i motivirati tamburaški sastav Bedem iz Bihaće, kao i Kulturno-umjetničko društvo Ašik Kaldrma uz folklornu tačku.

Najbolji tim očekuje posebno izrađenu nagradu koju je Turistička zajednica Grada Bihaća stvorila u suradnji s malom lokalnom tvornicom sreće posvećenom stvaranju unikatnih i elegantnih kreacija od prirodnih materijala – Craft & Timber.

Tarhana će se pripremati isključivo na plinskim kuhalima. Loženje vatre na spomenutoj lokaciji bihaćkih Gelendera nije dopušteno, a žiri za proglašenje najbolje skuhanih jela i pobjednička manifestacija Trahanijada 2021 čine: Suzana Jahić (profesorica na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Bihaću, Prehambeni odsjek), Majda Piralić (koordinatorica projekata na polju kulture & Centra KRAK ) i Alaga Bajrić (kuhar).

klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.