Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji

 

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je najveći muslimanski praznik. To je praznik koji je u uskoj vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana. Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, zabranjeno je muslimanima postiti.

Dan za porodicu

Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Na ručak se pozivaju svi bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici, tako da se niko kući ne vraća gladan.

Svi članovi porodice se za Bajram okupljaju kod roditelja na bajramski ručak. Na ovaj način se učvršćuju veze, čuvaju se rodbina i prijatelji. Bajram je dan koji se provodi sa porodicom, a tradicionalni bajramski ručak posebna je prilika za druženje i uživanje.

Sto se postavlja svečano, serviraju se najljepši posuđe i stolnjaci, a na jelovniku su brojna jela, uglavnom tradicionalna, bosanska. Cijela kuća miriše na slana i slatka jela.

Sarme i baklava

Prema tradiciji, za bajramski ručak se priprema nekoliko različitih jela, a mi vam predstavljamo najčešća: Begova čorba, Bosanski lonac, Hadžijski ćevap, musaka, sarme, meso, pite. Osim slanih, bajramska trpeza je bogata i slatkim jelima – kolačima. Ovo su najpoznatiji: baklava, tufahije, tulumbe, hurmašice i kadaif.

Izvor: