Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Atraktivna voditeljica pokušala ispreskakati Putina: Jeste li uticali na izbore u SAD? Prekinite

 

Voditeljica američke televizije NBC Megan Keli, koja je bila moderator plenarnog zasjedanja Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, pokušala je da “raščisti priču” o mitskim ruskim hakerima koji su navodno uticali na izbore za predsjednika SAD, kada je Donald Trump odnio pobjedu.

Ona je sedam puta pitala predsjednika Rusije Vladimira Putina u vezi s ovom temom, formulišući pitanja na razne načine. Ruski lider je izdržao “napade” 46-godišnje Amerikanke.

“Čitate li izvještaje”

Kelijevu je prvo zanimalo Putinovo mišljenje o izveštajima američkih specijalnih službi iz kojih slijedi da je Moskva učestvovala u cayber-napadima koji su uticali na pobjedu Trumpa na izborima.
 
“A da li ste vi čitali ove izveštaje?”, interesovalo je ruskog predsjednika, na šta je cijela sala reagovala smijehom.
 
Zgodna plavuša je odgovorila da je čitala “javnu verziju”. Ruski predsjednik je na to optužbe na račun Moskve uporedio sa scenom s dugmićima i jaknom iz poznatog sovjetskog filma iz 1974. godine „Ljudi i manekeni“ u kojoj igra glumac Arkadij Rajkin. Putin je konstatovao da “javna verzija” izveštaja, zapravo, nema sadržaj.

On je naglasio da u tim izveštajima nema ničeg konkretnog, da nema predmeta analize. Putin je još jednom pitao Kelijevu da li je čitala dokumente, a na njeno osmjehivanje i šutnju odgovorio je: “Znači da niste čitali. A ja sam čitao. Čitao sam te izveštaje. U njima nema ničeg konkretnog, samo pretpostavke i zaključci na osnovu ovih pretpostavki”, rekao je on.

 

“Kako su govorili na jednom mjestu na kojem sam radio: ’adrese, pojavljivanja, prezimena dajte’. Gde je sve to?”, zapitao se Putin.

“Kakvi otisci? Prekinite”
 
Kada je Kelijeva ponovo saopćila da postoje dokazi o umješanosti Rusije u cayber-napade i nekakvi otisci koje su zagonetni hakeri ostavili ne zna se na čemu, predsjednik Rusije joj je objasnio da je uz pomoć savremenih tehnologija moguće optužiti za hakerske napade čak i trogodišnju kćerku moderatora diskusije. „Otisci kopita, rogova? Kakvi otisci? Prekinite“, rekao je Putin.

Putina su pitali šta misli o svađi oko NATO-a, nakon čega je uslijedio oštar odgovor. Amerikanku, međutim, ni to nije umirilo. Ona je pitala indijskog premijera Narendru Modija, koji je sjedeo pored ruskog predsjednika, da li vjeruje u to da se Rusija ne miješa u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Putin joj je savjetovao da to pitanje postavi predsjedniku Moldavije Igoru Dodonu (koji je sejdeo nešto dalje), što je ponovo izazvalo smijeh u sali.

Indijski premijer Modi je uz osmijeh rekao da ne misli da se Moskva miješa u poslove drugih država.

000-p71qd
 
Nezaustavljiva Keli je odlučila da priđe s druge strane, podsetivši na temu koja je u ovom trenutku omiljena u Vašingtonu – na susret ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka sa članovima Trumpovog tima, na kojima je, navodno, bilo reči o ukidanju sankcija Rusiji.
 
“To je, jednostavno, nekakva histerija i nikako je ne možete prekinuti! Treba vam dati tableticu nekakvu, šta li?! Ima li neko tableticu? Dajte tableticu! Istina, časna riječ. Moj odgovor je – ne! Nikakvih dogovora nije bilo, nisu čak ni stigli da započnu bilo kakve razgovore. Ambasador se s nekim sastao! A šta je posao ambasadora? To je njegov posao, za to prima novac. On mora da se sastaje, da razgovara o aktuelnim pitanjima, da se dogovara. Šta on tamo treba da radi? Da ide u kojekakve institucije, a da ga potom zbog tih posjeta istjeruju s posla? Vi ste tamo sasvim poludjeli, ili šta? To je diplomatska služba”, odgovorio je Putin.

Sjeli na glavu

Zaokružujući temu ko se kome više miješa u unutrašnji život, ruski lider je izneo zaključak o temi samoj po sebi.

“To je sistematsko, i to višegodišnje, grubo, apsolutno neprikriveno, čak i na nivou diplomatskog resora, mješanje direktno u našu unutrašnju politiku. Pogledajte šta vaše kolege kod nas rade: oni su se jednostavno zarili u našu unutrašnju politiku, na glavu su nam sjeli, spustili noge i žvaću žvaku. Završavajte!” , zamolio je Putin.
 
Nakon ovog monologa moderatorka je prešla na druge teme.

Autor: Avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.