Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Asfaltiranje puteva do najatraktivnijih destinacija NP-a “Una” je prioritet

Asfaltiranje puteva do najatraktivnijih destinacija NP-a

Nacionalni park (NP) „Una” postoji tek šest godina, a postao je izuzetno popularan među turistima. No, jedna od glavnih zamjerki koja se može čuti među posjetiocima je loš prilaz biseru prirode Štrbačkom buku. 

Velik zalogaj

Direktor Nacionalnog parka Amarildo Mulić potvrđuje da su svi sudionici koji mogu utjecati na razvoj NP-a „Una”, od lokalnog do državnog nivoa, svjesni da je sada najbitnije da se asfaltiraju pristupni putevi do najatraktivnijih destinacija NP-a. 

– Štrbački buk je tu prioritet, a radi se o 22 kilometra prilaznih puteva iz jednog i drugog pravca, dakle kružno. Ako to bude preveliki investicioni zalogaj, onda bi svakako trebalo da se uradi ovih osam kilometara najfrekventnijeg puta od Orašca do Ćelija te 4,5 kilometara regionalnog puta od Kulen-Vakufa do Martinbroda – kaže Mulić.

On napominje da su u saradnji s osnivačem Vladom FBiH, tačnije Federalnim ministarstvom turizma i okoliša i ministricom Editom Đapo, koja je u više navrata i posjetila NP „Una”, pokrenute aktivnosti za izradu projektne dokumentacije vezano za put Orašac – Ćelije – Štrbački buk te za vodovod od Orašca preko Ćelija, sve do turističke destinacije Štrbački buk.

amarildo-mulic

 Mulić: Dobra saradnja 

– Projektna dokumentacija je osnova za traženje sredstava od regularnih fondova FBiH ili s drugih adresa. Nama je važno da su institucije u FBiH prepoznale NP “Una” kao izuzetno bitan resurs – kaže Mulić.

On smatra da Grad Bihać i Unsko-sanski kanton (USK) imaju možda i najveći interes da pomognu razvoj NP-a „Una” u svim, pa i u segmentu izgradnje prilaznih puteva, i to zajedno s federalnim partnerima.

Povećan promet 

– Saradnja postoji, Grad Bihać je prisutan u smislu podrške, Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osiguralo je dio sredstava za projektnu dokumentaciju za vodovod. Iz godine u godinu povećava se turistički promet u svim segmentima i to treba valorizirati kroz zajedničku saradnju – mišljenja je Mulić.

Više turista nego lani 

Mulić ističe da podaci za prvih pet mjeseci ove godine ukazuju na to da je u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj posjetilaca NP-a povećan za 10 do 15 posto.

– U ovom trenutku ne mogu vam dati egzaktnu brojku, ali ona se kreće oko 20.000 posjetilaca, što je za nas zadovoljavajući pokazatelj – rekao nam je Mulić.

Autor: M. DEDIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.