Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Apel za pomoć: Pomozimo devetogodišnjem Hamzi iz Bužima da se izbori za svoje djetinjstvo

 

Devetogodišnji Hamza Sijamhodžić iz Bužima je jedan poseban dječak. Nije samo odličan učenik trećeg razreda i vrlo uspješan polaznik mektepske pouke, već i izrazito druželjubiv, komunikativan, znatiželjan i vedar dječak kojeg svi vole. Poseban je i po tome što se od rođenja suočava sa određenim zdravstvenim problemima zbog kojih je stalno u situaciji da mora voditi bitke i pobjeđivati u izazovima koje pred njega stavljaju dijagnoze i naravno, zdravstveni sistem.

Naime, kao prijevremeno rođena beba, male težine i nakon prvih dva mjeseca života provedenih u inkubatoru, Hamza se nije razvijao kao ostale bebe zbog čega su njegovi roditelji potražili pomoć u Zagrebu, putujući redovno u Hrvatsku, educirajući se i stalno vježbajući s Hamzom, najčešće i po nekoliko sati dnevno. Tako je Hamza pobjedio u svojim prvim bitkama i propuzao, podigao se na noge i počeo praviti samostalne korake na kratkim relacijama.

To nažalost, nije bilo dovoljno jer je, nakon nekoliko godina, dobio i zvaničnu dijagnozu djeteta s cerebralnom paralizom. Zbog toga što su mu noge pokupljene u koljenu i ne ostvaruje spuštanje cijelog stopala na tlo, Hamza je imao i jednu operaciju tetiva te nekoliko pokušaja apliciranja botoxa u mišiće u hrvatskim bolnicama, ali i ovo je bilo bez očekivanih rezultata.

S obzirom da se radi o djetetu koje se razvija i raste, a razvoj kostiju i mišićnog tkiva skupa s tetivama nisu usklađeni, u međuvremenu je došlo do pogoršanja stanja i jedino rješenje koje ljekari nude Hamzi je novi operativni zahvat. Po svim preporukama, ali i pregledu koji je već učinjen početkom godine, Ortopedska klinika Hessing u Augsburgu (Njemačka) je najbolja adresa za Hamzin nastavak liječenja.

Nekoliko operacija koljena, zglobova, tetiva, prepona i stopala, dnevne i noćne ortoze, te poseban oblik rehabilitacije predstavljaju jednu dugu i kompleksnu bitku koju će Hamza, zajedno sa svojim roditeljima, voditi u narednom periodu. On je za sve spreman i ni malo se ne boji jer zna svoj cilj i odlučan je da ga postigne.

No, na ovom putu itekako mu je potrebna naša pomoć i podrška. Tek prvi preliminarni predračuni kažu da je za ovakvo liječenje potrebno najmanje 36.500 eura, a izvjesno je i puno više od toga.

Ova cifra možda u prvi mah ne zvuči ohrabrujuće, ali kada se realno sagleda nije ni veliki problem. Potrebno je samo da budemo dosljedni, spremni, mnogobrojni i da reagujemo odmah. A, da to možemo dokazali smo već bezbroj puta.

Pokrenuli smo akciju i pozivamo vas da se uključite na sljedeće načine

✅PayPal:
office@society4life.com
✅Uplate iz dijaspore:
Ime: 4 Life
Adresa: Leonding, Austrija
IBAN – AT40 1860 0000 1044 9825
BIC – VKBLAT2L
✅Uplate iz BiH:
Ime: Ured 4 Life u BiH
• NLB BANKA d.d. Sarajevo
132-260-20221387-52
• ASA Banka d.d. Sarajevo
134-302-11300001-16
• Lične uplate:
Trg Zlatnih Ljiljana bb
Zgrada pošte (1. sprat kancelarija br.6)
77220 Cazin
Svrha doznake: P-0149 / Hamza Sijamhodzic

Society4Life
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.