Search
Saturday 26 September 2020
  • :
  • :

Anonimni donatori ispunili najveću želju porodici sa četvero djece”video”

 

 

VRNOGRAČ/DONJI GRABOVAC – Anonimni donatori iz Njemačke, (dvije firme i jedna porodica) već nekoliko godina za novogodišnje i bajramske praznike doniraju značajna sredstva za nabavku poklon paketa porodicama lošijeg imovnog stanja iz četiri mjesne zajednice koje gravitiraju Vrnograču.

 

 

 

Kada je tim povodom za minule novogodišnje praznike naša ekipa pratila dodjelu ovih paketa, novinarka-volonterka u Redakciji upitala je, između ostaloga, Indiru Dervišević koja sa mužem Elmedinom Ahmetaševićem i četvero male djece živi u domaćinstvu koje je opterećeno bijedom i neimaštinom, šta je to što bi najviše željela, odgovorila je da bi voljela imati kravu. Razišli smo se svako svojoj kući i svojim brigama a odmah nakon objavljene reportaže reagirali su isti donatori koji su donirali pakete. Poručili su Asimi Sefić, koja inače realizira sve akcije anonimnih donatora, da će ispuniti želju ove porodice. Obećano ispunjeno u veoma kratkom roku.

Asimi Sefić je dostavljeno 1.900,00 €ura koliko je bilo potrebno za kupovinu krave, dva kamiona sijena i pokriće neophodnih troškova. Krava i sijeno dostavljeni su ovoj porodici u nedjelju, 02. februara čemu je ponovo svjedočila Redakcija ReprezenT-a.

Porodica Ahmetašević-Dervišević, tek je jedna od mnogih socijalno ugroženih porodica koja život ne živi, već preživljava, i pri tom ima teško bolesno najmlađe dijete koje je prilikom poroda i nepažnje doktora doživjelo trajne tjelesne povrede o čemu je ova Redakcija također objavila prilog kojeg i ovoga puta predlažemo pogledati. Glava ove porodice, Elvedin na sve načine pokušava doći do minimum novca, ali je to sve skupa teško budući da ponekad radi tek sitne i beznačajne poslove, uglavom kada ga neko pozove da nešto uradi. Jedno dijete ide u školu, najesen će i drugo a najmlađe, kako smo već kazali, živi sa teškim zdravstvenim problemima. Bilo je organizirano nekoliko humanitarnih akcija do sada koje su se uglavnom odnosile na sanaciju uslova života u staroj i neuslovnoj kući.

Anonimni donatori iz Njemačke odlično su razumijeli i shvatili najpreču potrebu ove porodice i ispunili njihovu želju.

Porodica će ubuduće imati svoju kravu koja dnevno daje 15 litara mlijeka sa obezbijeđenim sijenom za duži vremenski period. Djeca ove porodice kojima je krava prvenstveno namijenjena i zbog njih kupljena, imati će ubuduće dovoljne količine mlijeka, sira i ukusnijih jela čime će njihova ishrana biti obilato raznovrsnija i kvalitetnija. Atmosferu sa dolaskom krave u dvorište ove porodice i iznenađenje sa neizmjernom srećom kako majke tako i djece kada su ugledali kravu i sijeno u svom dvorištu, pogledajte u našoj kraćoj video reportaži kojoj prilažemo i prethodne dvije iz kojih se nedvojbeno vidi kako su donatori ipak odabrali porodicu kojoj je ovakav vid pomoći itekako potreban i korista. Redakcija ReprezenT-a ne zna ko su donatori ali im se u ime ove porodice najtoplije zahvaljuje pokazujući našim objektivnim prilozima-reportažama da su učinili dobar izbor svojom odlukom.

Kupljenu kravu ovoj porodici dovezao je njen dosadašnji vlasnik Arif Mustedanagić iz Rajnovca, Mjesna zajednica Podzvizd, pravi domaćin poljoprivrednik. Krava je baš jedan poželjan primjerak, domaća i bez ikakvih mana. Pred nama je ovoj porodici Arif objasnio sve u vezi krave, dodavši kako u prosjeku daje 15 litara mlijeka dnevno što je svakako jedna od bitnijih kvaliteta. Druga bitna stvar je njegova garancija da krava nema mana, te da će služiti ovoj porodici u pravom smislu.

U ime donatora, dobrih i humanih ljudi, vjerovatno porijeklom iz Vrnograča, u najmanju ruku Krajišnika, skrenuli smo pažnju kako ćemo katkada svratiti kada budemo u prolazu i pogledati u kakvom ambijentu i uslovima ova porodica drži kravu jer je ona nabavljena zbog djece i njima treba biti od koristi.

Ova priča potvrđuje pravilo je sreća u malim stvarima, a obrok kakav je ova porodica imala danas, sutra se bitno mijenja zahvaljujući samo jednoj kravi, koje, naravno ne bi bilo da nije humanih ljudi. Porodica se do neba zahvaljuje donatorima uz obećanje kako će poklon služiti najboljoj svrsi. Pripremila Lajla ŽALIĆ – volonterka u Redakciji ReprezenT-a
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.