Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

Aktivnosti Udruženje žena „Kula“ sa Ostrošca

OSTROŽAC/CAZIN – Udruženje žena „Kula“ Ostrožac, koji pripada Gradu Cazinu registrirano je 11. novembra 2013. godine u registru Ministarstva pravde USK-a. Udruženje je osnovano s ciljem da se bori za očuvanje kulturnog bogatstva i prenošenja istog na mlađe generacije, kao i da promoviše sve ljepote i tradicije Grada Cazina, zatim da podiže svijest o očuvanju domaće radinosti ručnih radova, suvenira kroz izradu u vlastitoj radionici koja je veoma aktivna kao sekcija. -Ovo je način da unaprijedimo i upotpunimo turističku ponude Grada Cazina, ponajprije kroz promoviranje našeg Starog grada Ostrožac, u kojem priređujemo naše manifestacije, a poznato je kako se radi o  zaštićenom spomeniku kulturno – istorijskog značaja za Grad Cazin i Državu BiH.

 

Aktivnosti Udruženje žena „Kula“ sa Ostrošca

 

 

Naše Udruženje broji preko 50 članica od kojih je oko 40 veoma aktivno i zastupljeno u svim aktivnostima udruženja. Također imamo folklornu sekciju i pretežno su to žene starosne dobi 40-55 godina. Imale smo veoma puno uspješnih akcija i na humanitarnom planu. Eto to je ono najvažnije o našem udruženju, kazala nam je prije pet godina Izeta Toromanović, predsjednica Udruženja  žena „Kula“ Ostrožac.

Predsjednice: Izeta Toromanović (Kula – Ostrožac) i Suada Hadžipašić (Miris dunja – Pištaline)!

Članice Udruženja su aktivne i na polju očuvanja i zaštite životne okoline što su konkretno u sklopu svoje Mjesne zajednice pokazale u nekoliko navrata. -Mi kao Udruženje koje djeluje i radi u svojoj Mjesnoj zajednici i Gradu Cazinu naravno, uvijek ćemo biti spremne da pomognemo gdje bude potrebno, dodala je tada Izeta Toromanović.

Jučer, (subota 09.12.2023.) pet godina kasnije, još uvijek predsjednica ovog aktivnog i kompaktnog Udruženja žena, sa svojim članicama, organizirala je „zabavu za pamćenje“ u restoranu „Hemingway“ u Cazinu. Da podrže i ohrabre rad ovog Udruženja organizatorice su pozvale, a uredno su se odazvala, slijedeća udruženja žena i društva: Udruženje žena „Miris dunja“ – Pištaline, KUD „Liskovac“, „Sehara“ – Donja Koprivna, Udruženje penzionera – Cazin, Udruženje penzionera – Bihać, Udruženje žena „Koprivna“ – Gornja Koprivna, Udruženje žena „Đul“ Crvarevac – Velika Kladuša, Udruženje žena „Vakat“ Jezerski – Bosanska Krupa, Udruženje žena „Ruža“ Majetići – Cazin, „Kraljice i kraljevi“ – Bihać, Udruženje žena „Behar“ – Cazin, Udruženje žena „Skokovi“ – Cazin, „Tim volim život“, Planinari – Cazin, Udruženje žena „Ašik kaldrma“ Podzvizd – Velika Kladuša, „Aktiv žena“ – Bosanska Otoka te Udruženje distrofičara – Bužim.

Redakcija ReprezenT prati rad ovog Udruženja od njihovih prvih početaka sa korektnom međusobnom saradnjom vrijednom svake pažnje. Stoga predsjednica nije propustila i nas pozvati. Kada smo se u „Hemingway-u“ susreli sa predsjednicom, nakon međusobnih pozdrava ona će: „Dragi Eso (urednik) ovo sam prvi puta organizirala i nikad više“! Pomisli čovjek odmah na neke ozbiljne probleme, no predsjednica reče: „došlo mi je puno više osoba nego smo dogovorile i sada ne znam šta ću, kako sve smjestiti“! Smatramo ovo „slatkim mukama“ jer ružno bi bilo da Suad Begić i njegova ekipa nemaju komu svirati i pjevati. A tu je bila i ekipa OBN televizije za emisiju o čuvarima tradicije naših naroda, sa specijalnom gošćom iz Sarajeva – Azrom Pipić Barakovac, poznatom čuvaricom tradicije običaja koja je i čuvena majstorica dobrog zalogaja. Usaglasili smo sa predsjednicom da pošalje koju fotografiju sa ovog druženja i vratili se u Veliku Kladušu. Predsjednica je bila odgovorna i poslala fotografije od kojih je tek nekoliko upotrebljivo za objavu. Uz fotografije stigla je i informacija kako su se u ovom velikom ali ipak (pre)natrpanom prostoru restorana „Hemingway“ po prvi puta predstavile mlade nade ovog Udruženja sa Spletom bosanskih igara. Redakcija za ovu prigodu prilaže video zapise sa ranijih druženja koja je organiziralo ovo Udruženje, tek da se prisjetimo kako je to ranije izgledalo.   Pripremio: Esad Šabanagić

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.