Search
Tuesday 4 October 2022
  • :
  • :

Hasan Keranović iz Cazina posjetio Olovo i našu JU Centar za kulturu,sport i informisanje

Zavičajni muzej u Olovu nedavno je posjetio Hasan Keranović iz Cazina. Hasan je u Olovo stigao na poziv prijatelja Hajrudina Begovića koji je također iz ovog dijela BiH ali sada sa adresom u Olovu a kojeg ovdje svi znamo po humanitarnom radu ali i kao predsjednika Udruženja osoba sa invaliditetom “Osmijeh plus”.Opis nije dostupan.

Hasan Keranović je svojevrstan zaljubljenik u običaje i tradiciju naroda BiH.

Tokom posljednjih deset godina intenzivno je prikupljao predmete koji su se koristili u bosanskim kućama I pomoćnim objektima.Hasan kaže da je jednu bosansku kuću pretvorio u “Bujrum kuću” u njegovom selu Ponjevići koju je pretvorio u zavičajni muzej.Bujrum kuća ima četiri opremljene sobe u duhu bosanske tradicije koju danas posjećuju turisti iz naše zemlje ali i susjedtsva i dijaspore.Opis nije dostupan.

Trenutno kaže da ima podršku grada Cazina te da je redovno učestvuje u manifestacijama koje prezentuju turističku ponudu grada Cazina i okoline.Opis nije dostupan.

Prilikom pojsjete Zavičajnom muzeju u Olovu obećao je pokloniti nešto iz svoje bogate kolekcije predmeta koje je brižljivo prikupljao svih ovih godina.Njegov domaćin Hajrudin pokazao je Hasanu brojne turističke i kulturno historijske znamenitosti olovskog kraja od Zelenog vira do ,Orlje, Soluna i stare dzamije, tise u Buko Dolu ali našeg Bege Hasanspahića čuvara tradicionalnog instrumenta saz koji Bego izraduje i svira na njemu.Opis nije dostupan.

Možete saznati više o njemu i njegovim aktivnostima kroz koje uglavnom svojim ličnim primjerom i radom ,volonterski promoviše zaboravljene bosanske običaje i tradiciju.Opis nije dostupan.

Izvor: Radio Olovo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.