Search
Tuesday 30 April 2024
  • :
  • :

Kako se Bosanci snalaze u katarskoj krizi | Dok ostali kupuju tečno, iskusni štekaju mlijeko u prahu

Kako se Bosanci snalaze u katarskoj krizi | Dok ostali kupuju tečno, iskusni štekaju mlijeko u prahu

Nakon što su vlade Libije, Bahreina, Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose s Katarom, čime je ova zemlja postala jedna od najizoliranijih, među njenim stanovništvom zavladala je panika. 

Tako su od prekjučer svi pohrlili u trgovine i bukvalno ispraznili police marekta s hranom i vodom. Otkazani su i brojni letovi, a neke od vodećih svjetskih aviokompanija prestale su slati avione u ovu zemlju.

Sve uredu

Državljani BiH koji se poslom nalaze u Kataru uglavnom su optimistični i vjeruju da će se situacija smiriti i da to neće bitnije utjecati na njihove poslove u ovoj bliskoistočnoj zemlji. 

Azra Mušija-Tabaković (29) već nekoliko godina živi u Kataru sa suprugom i djetetom. Kažu da su se, kada je počela blokada, malo uspaničili, ali da je sada sve uredu.

– Vidim ljude u prodavnici, kupuju zalihe mlijeka kojem je rok trajanja deset dana, a iskusni Bosanac zna da u kriznim periodima kupuje mlijeko u prahu – rekla je Mušija-Tabaković.

azra-musija-tabak

Mušija-Tabak: Situacija pod kontrolom

Bez problema

Kriza koja je na diplomatskom nivou, prema riječima Mušije-Tabaković, ne osjeti se među građanima. Jučer su police u marketima bile pune, nafta nije poskupjela, novi mliječni proizvodi su na policama, tako da je situacija uredu, ističe Mušija-Tabaković. 

Belmin Begić (22), Kakanjac, već pet godina živi u Kataru. Njegov odbojkaški talent prepoznala je ekipa Al–Arabi iz Dohe, za koju uspješno nastupa. Dobio je i državljanstvo Katara. Konstatira da je Katar ozbiljna zemlja i ne vjeruje da bi moglo i trebalo biti većih problema. 

– Vidio sam šta se dogodilo. Vlade ovih zemalja objavile su da prekidaju diplomatske odnose – kaže za „Dnevni avaz“ Begić. 

Bez panike i histerije

Na našu konstataciju da su mediji u BiH objavili kako se naši državljani žale te da su u panici kupovali zalihe hrane i vode, Begić kaže da je povećana kupovina potrepština. Ipak, ističe da nema prevelike panike i histerije.

Autor: N. K. – E. T.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.