Search
Tuesday 30 April 2024
  • :
  • :

Čekajući penziju: Primitivnim alatom dnevno izvade pet kvadratnih metara ploča i prodaju ih

 Čekajući penziju: Primitivnim alatom dnevno izvade pet kvadratnih metara ploča i prodaju ih

Dok čekaju rješenje o penziji bračni par Vida (62) i Radoman Grabovica (66) iz Capardi kod Osmaka, osim poljoprivrednim poslovima na skromnom imanju, bave se i vađenjem i prodajom kamenih ploča za građevinarstvo.

Uređivanje terasa

Radoman kaže da se prije i poslije rata bavio trgovinom. Kada to nije išlo, u posljednje tri godine odlučio je da se bavi eksploatacijom i prodajom kamenih ploča. Kaže da ni to nije neki unosan posao, ali se nekako može preživljavati. Nada se da će život, kada počinje primati penziju, biti lakši.
    
– Kada poradimo na imanju, supruga Vida i ja uzimamo kramp, poluge i drugi alat i idemo dole, u majdan Drenik, i vadimo ploče. To je vrsta mermernih ploča koja se koristi za uređivanje dvorišta i terasa. Našim primitivnim alatom dnevno izvadimo pet kvadratnih metara ploča. Sve to odvezem do platoa, blizu kuće, pored magistralnog puta Tuzla – Zvornik. Obrusim, sortiram, složim i čekam mušteriju – pojašnjava Grabovica.

Plati komunalije 

Kako kaže, ploče prodaje po cijeni od osam i po do devet maraka po kvadratnom metru. Od zarade plati komunalije i kupi najosnovnije kućanske potrepštine. Ovim poslom bavit će se dok ga služi snaga i zdravlje, jer se, kaže, od penzije koju očekuje, neće moći živjeti.

Velika konkurencija

Grabovica naglašava da je malo  mušterija koje kupuju veće količine. U majdanu je velika konkurencija. Ljudi mašinama eksploatišu ploče i kamionima ih odvoze do kupca i oni mogu dobro zaraditi.

Autor: S. SMAJLOVIĆ – 




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.