Search
Tuesday 30 April 2024
  • :
  • :

Grad Cazin i Institut KULT: Potpisani ugovori za mlade poduzetnike iz Cazina

U kabinetu gradonačelnika Cazina danas su potpisani ugovori o finansiranju pet projekata s kojima su aplicirali mladi na javni poziv raspisan krajem prošle godine. Riječ je o projektu „Poduzetnički fond za mlade“ koji sufinansiraju Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade kraljevine Švedske, te Grad Cazin.

 

– „Cilj je podržati ideje mladih ljudi, ohrabriti ih i pomoći im u pokretanju vlastitog biznisa. Grad Cazin je jedna od lokalnih zajednica koje učestvuju u ovom Poduzetničkom fondu za mlade, a Institut za razvoj mladih KULT tu je, ne samo radi obezbjeđenja financijske podrške, nego i ostalih oblika pomoći i podrške kroz narednih godinu dana kako bi njihovi biznisi zaživjeli i nastavili se razvijati“, kazala je Amela Sačić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Dževada Begić mlada je frizerka iz Cazina koja je, kako kaže, do sada radila za druge, a ovaj projekat joj je omogućio da sama zasnuje firmu i otpočne vlastiti posao.

– „Za taj korak je trebalo hrabrosti, ali uz ovakvu podršku je sve lakše“, istaknula je.

Za Nedima Sabljakovića, mladog IT stručnjaka, sredstva iz ovog fonda prvi su i pravi iskorak nakon što je godinama bio angažiran kod stranih firmi.

– „Moja ideja je otvaranje studija za izradu video igara i želio sam, nakon godina rada za druge svjetski poznate firme, dovesti nešto ovakvo u naš grad.”

Ordinacija mladog doktora stomatologije Ismara Huskića također je jedan od projekata koji će se realizirati uz podršku istoga fonda.

– „Ovo je itekako značajan projekat za nas mlade, naročito u ovom periodu kada veliki broj mladih odlazi. Otvaranje vlastite ordinacije za mene je izuzetno važno jer namjeravam ostati u BiH“, rekao je.

Po riječima gradonačelnika Cazina, Nermina Ogreševića, ovakav i slični projekti uklapaju se u ekonomsku viziju grada koji itekako ulaže u razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

 „Ovo su vrlo bitni projekti posebno stoga jer se odnose na mlade kojima predstavljaju ohrabrenje i poticaj kroz koji dolaze do nas, uspostavljaju kontakte i pokreću posao. Njihove poslovne ideje su iskorak i u njima vidimo perspektivu pa je svaka podrška Grada neupitna kako u njihovom daljem razvoju tako i u realizaciji nekih budućih sličnih projekata“, naglasio je gradonačelnik.

Ugovori su danas potpisani s pet korisnika, a njihova ukupna vrijednost je 37.000 konvertibilnih maraka.

cazin.net




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.