Search
Thursday 30 November 2023
  • :
  • :

50. GODINA OD OTVARANJA PRVE DŽAMIJE SA DVA MINARETA U TODOROVU.

Prva dzamija u bivsoj Jugoslaviji sa dva minareta u Todororovu svecano je otvorena 19 augusta, 1973. godine. Na svecanosti je prisustvovao oko 50 hiljada posjetilaca. Svecanost je uvelicao reisu-l-ulema u Jugoslaviji hadzi Sulejman ef. Kemura.
Može biti slika sljedećeg: na otvorenom i spomenik
Ovaj veliki hairli historijski i generacijski poduhvat vjernici Todorova su realizovali sa svojim tadasnjim imamom Zuhdijom ef. Imamovicem, koji je bio projektant i graditelj minareta.Može biti slika sljedećeg: na otvorenom i spomenik
Dzamiju je otvorio Muharem Tabakovic.
Dzamija na Todorovu osim sto je jedinstvena i posebna je, zato nosi naziv “Posebna”
U toku posljednjeg rata dzamija je pretrpjela teska ostecenja zbog cega se pristupilo njenoj adaptaciji. Nakon okoncanja radova, dzamija je drugi put svecano otvorena 27.07. 1997. godine. Dzamiju je otvorio tadasnji nacelnik opcine Ejub Alagic.
Do danas je u kompleksu dzamije uraden veliki broj hairli projekata cime je dzamija zasjala u novom ruhu.Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i na otvorenomMože biti slika sljedećeg: Jedna osoba
Od otvaranja u njoj su hizmetili vrijedni imami koji su u svakom vremenu ostavili neizbrisiv trag: Zuhdija ef. Imamovic, rahmetli Fuad ef. Karaga, Enver ef. Pasalic, Rahmetilli ef.Ahmet Huskic, rahmetli Hasan ef. Hilic, Hamdija ef. Kovacevic i drugi koji su kraci period sluzbovali u ovoj posebnoj dzamiji.
macanovici.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.