Search
Friday 26 April 2024
  • :
  • :

Poplava izazvala ozbiljne probleme u Krajini

Zbog prestanka padavina, jučer u toku dana vodostaji rijeka i rječica u slivu rijeke Une na području Kantona bili su u blagom opadanju ili stagnaciji. Slaba kiša i snijeg u drugom dijelu dana nisu uzrokovali značajnije povećanje vodostaja. Prema dostupnim podacima, ovog dana, izuzimajući područje Grada Bihaća, stanje na vodotocima na području drugih gradova i općina USK većinom pokazuje tendenciju blagog pada u odnosu na ranije zabilježene vrijednosti.kostela2_0.jpg

Grad Bihać: Vodostaj rijeke Une u Bihać u 07:00 sati iznosio je 126 cm, kao i jučer u isto vrijeme. Voda se još nije povukla iz svih poplavljenih objekata. Zbog izlijevanja rijeke Une u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Pokoj-Zulići i Kulen Vakuf-Klisa. Zabilježen je odron zemlje i kamenja u naselju Rajnovci kod Kulen Vakufa, ali ne ugrožava odvijanje saobraćaja na regionalnom putu.

 

Općina Bužim: Zbog obilnijih padavina došlo je do izlijevanja potoka iz svojih korita, čime su poplavljene poljoprivredne površine i niži dijelovi pristupnih puteva. Bili su poplavljeni i dijelovi regionalnog puta B.Krupa-Velika Kladuša. Zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići. Zbog klizišta otežan je saobraćaj na lokalnom pjutu Bužim-Elkasova Rijeka u naselju Velići.

radoc2_0_0.jpg

Grad Cazin: Vodostaj rijeke Mutnice je u padu i jutros je iznosio je 191 cm, a maksimalni nivo bio je u vrijednostima do 280 cm. I vodostaji ostalih rijeka i rječica su u znatnom opadanju. Zbog izlijevanja vode na most prema Vilenjači i dalje je u prekidu saobraćaj na putu Stijena-Vilenjača, dok su ostali putevi prohodni za saobraćaj.

slika2_0.jpg

Općina Bosanska Krupa // Proglašeno stanje elementarne nepogode: Vodostoji rijeka i manjih vodotoka u Bosanskoj Krupi jučer su opet usljed kišnih padavina bili povišeni. U nedjelju dva sata iza ponoći Una je još jednom u posljednjih nekoliko dana dostigla svoju kritičnu tačku od 290 cm. Do 7 sati je narasla još 4 cm, međutim od tada njen nivo ima tendenciju laganog opadanja ili se nalazi u stanju mirovanja. Vodostaj Une izmjeren danas u 10 sati u Bosanskoj Krupi iznosi 288 cm, a u Bosanskoj Otoci 297 cm. Dakle, situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave sedam većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

krupa_2.jpg

Općina Ključ: Nivo rijeka Sane i Sanice je u opadanju. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 06:00 sati iznosio je 221 cm, a vodostaj rijeke Sanice u 05:00 sati iznosio je 276 cm.

Općina S.Most: Vodostaj rijeke Sane u 07,00 sati iznosio je 353 cm, što je za 57 cm niži vodostaj nego jučer u 08:00 sati kada je bio 410 cm. Stanje poplavljenih naselja nepromijenjeno je u odnosu na jučerašnji dan. Dio naselja Mahala i naselja uz Mahalu još su pod vodom i ugroženi su stambeni objekta10679939_931219470225883_4959809720183274491_o-702x336.jpg

Općina Velika Kladuša: Vodostaj rijeke Kladušnice sa maksimalnih 284 cm od jučer opao je na vrijednost koja iznosi 170 cm. Voda se povukla sa poplavljenih putnih komunikacija tako da su svi putevi prohodni. Usljed obilnijih padavina kiše u proteklih 48 sati voda sa na svim kritičnim lokalitetima ponovo izlila iz riječnih i potočnih korita.

usn




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.