Search
Monday 1 June 2020
  • :
  • :

Vrijedna zbirka Amire Delalić: Svaki detalj priča svoju priču (FOTO)

U samom centru cazinske čaršije, iza Aline pekare, u prostoriji koja je okružena debelom hladovinom svakojakog drveća, nalazi se etno-zbirka.

 

Piše: Lejla Hairlahović

Vrijedna vlasnica zbirke, Amira Delalić, na vratima će vas dočekati sa širokim osmijehom i poželjeti vam dobrodošlicu.

A, onda kreće priča:

 „Sve što vidite u ovoj sobi sama sam izradila ili prikupila. Ovo je sehara moje majke koja se rodila 1900. godine, a ovo je Singerica mog oca koji je bio šuster. Ovo je prvi fotoaparat koji smo imali u kući. Sve što je nekada bilo ‘prvo’ u našoj porodici, nastojim sačuvati.“

Prostorija je topla i namještena onoliko koliko treba da svaki eksponat možete vidjeti. Za detalje svakog Amira ima priču.

– „Evo, na primjer, ovaj stan mi je poklonio Mustafa Kličić i to je na stanu i napisano. Njegova rahmetli majka je stan poklonila na čuvanje jer nije dala da se baci kada su pravili novu kuću. Kasnije smo ga montirali uz pomoć Hamdije Malića, zaljubljenika u starine, i njegove tetke.

Pogledajte ove jastuke. Sve su to ručni radovi koje su mi poklanjali ljudi, a ja sam na pozadini pisala ko je izradio i ko je poklonio. Tu imamo i stari šporet i stari umivaonik, kao i mnoge druge eksponate. Neki od poklona, npr. banjalučka kera koju sam dobila u ratnom periodu od jedne Banjalučanke koja je izbjegla u Cazin, predstavljaju vrijednost koja nema cijenu.“

Amira je veoma aktivna u izradi ručnih radova. Tehnike kojima izrađuje svoje radove su raznolike: ona hekla, veze, šlinga i šije, a vrši i rekonstrukcije starih dijelova odjeće. Svoje slobodno vrijeme ispunjava ručnim radom u kojem uživa.

– „Od moje majke sam naučila razne tehnike ručnog rada. Ona je voljela kerati i drago mi je da i tu tehniku znam, iako je veoma zahtjevna pošto se radi šivaćom iglom i svilom. Danas, osim tradicionalnog veza, nastojim da i moderniziram svoj rad, pa iskoristim tehniku veza da izvezem crtane likove na jastuke za djecu. Također, drago mi je kada mogu da uredim neki stari ručni rad i da koristeći novu mustru izradim novi.“

Amirina etno-zbirka je posebna u smislu očuvanja tradicije kućne radinosti, a njena posebnost je što je najveći dio eksponata izradila upravo vlasnica zbirke. Posjete ovoj jedinstvenoj zbirci su dobrodošle, a dosta eksponata ručne izrade se može i kupiti. Ukoliko želite unikatne jastuke, stolnjake, prekrivače ili odjeću, ne propustite da posjetite Amirinu zbirku.

Dok priprema crtež za novi vez, Amira ne krije zadovoljstvo što je ljubav prema starini prenijela i na kćerke:

– „Meni je drago da i moje kćerke imaju osjećaj za tradiciju i značaj očuvanja svega onoga što nas čini. Tako, poslije mene, neko će nastaviti ovim da se bavi“, zaključuje Amira.

cazin.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.