Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Turska čeka trasu da finansira brzu cestu Sarajevo – Beograd

Turska čeka trasu da finansira brzu cestu Sarajevo - Beograd

U Sarajevu će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak državnog i entitetskih ministara prometa i komunikacija kako bi se približili stavovi i donijela jedinstvena odluka kojoj će se trasom graditi brza cesta Sarajevo – Beograd, otkriva „Dnevni avaz“.

Uloga Srbije

U Državnom ministarstvu prometa potvrđena je jučer za „Avaz“ ova informacija te doznajemo da će sastanku, osim državnog ministra Ismira Juska, prisustvovati i federalni ministar Denis Lasić te entitetski ministar Neđo Trninić.

 

Riječ je o dionici ceste čiju je gradnju spremna finansirati turska vlada, a projekt je podržala i Vlada Srbija radi što boljeg povezivanja dva glavna grada.

Kako saznajemo, predstavnici turske vlade, koji su prije 15 dana boravili u Sarajevu, naglasili su na sastanku s ministrom Juskom da samo čekaju da bude utvrđena konačna trasa kako bi projekt krenuo u realizaciju.

Istakli su da za gradnju mora biti postignuta puna saglasnost svih predstavnika vlasti, tačnije dogovor koji je pravac najisplativiji i najefikasniji.

Državno ministarstvo prometa u ovom projektu samo je koordinator, a saglasnost o trasi u rukama je entitetskih vlada i ministara, s tim da trasa mora ići na potvrdu Vijeću ministara BiH.

Nezvanično saznajemo da u RS ne žele odustati od trase koja bi išla preko Prače, Goražda i Višegrada, a zatim do Vardišta, dok u Federaciji preferiraju trasu preko Tuzle.

No, kako stvari stoje, i Turska strana bliže je trasi preko Prače i Vardišta, jer bi se tim pravcem Sarajevo povezalo i jednim krakom autoputa sa Sandžakom.

Upravo je ova trasa brze ceste preko Prače i najpovoljnija, što je pokazala naručena studija izvodljivosti koju je finansirala Evropska unija u BiH.

Četiri pravca

Ovaj pravac brze ceste ukupne je dužine 113,4 kilometra, a vrijednost dionice je 994,6 miliona eura.

Studija je obuhvatila i još četiri pravca, ali su se oni pokazali ekonomski neisplativim.

Šta kažu stručnjaci

U obrazloženju stručnjak iz IPSA instituta navedeno je da je najpovoljniji pravac od Prače pa dalje kanjonom do Hrenovice i lokaliteta Mesića, a zatim desnom obalom rijeke Drine preko Ustiprače prema Višegradu i Vardištu.

Na ovoj dionici predviđena je i gradnja tunela i mostova, ali i više petlji.

Brojke

5 pravaca utvrdili stručnjaci

994,6 kilometara vrijednost pravca prema Prači

113,4 kilometra dužina najpovoljnije trase

(Izvor: Avaz.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.