Search
Wednesday 26 February 2020
  • :
  • :

Spomen-kuća Reisa Mehmeda Džemaludina ef. Čauševića”Video”

ARAPUŠA, BOSANSKA KRUPA – U Arapušu se iz Bosanske Krupe stiže asfaltnim putem, najvećim dijelom, ali i sa 1.200 metara bijele ceste koja svakom putniku pokvari sve lijepo što je usput vidio. Ovih 1.200 metara bijele ceste najveći je problem za oko 200 stanovnika Mjesne zajednice koji su istrajni da Arapuša preživi. A hoće li preživjeti, odgovor potražite u činjenici da je ovdašnja osnovna škola zatvorena.

Za bolju i ljepšu Arapušu zalažu se podjednako svi njeni stanovnici a da bi se ovdje mogao organizirati vjerski turizam, definitivno je sasvim izgledno.

Naime nakon šest godina izgradnje, u Arapuši kod Bosanske Krupe prošle je godine svečano otvorena Spomen-kuća Reisa Mehmeda Džemaludina ef. Čauševića, muslimanskog prosvjetitelja, reformatora, vjerskoga lidera, reisu-l-uleme bosanskohercegovačkih, a potom i jugoslavenskih muslimana. Reis Čaušević rođen je u Arapuši 1870. a umro 1938. godine. Reisu-l-ulemom Bosne i Hercegovine postao je 1913. godine, a prije nego što je izabran, sa svih strana se tražilo da on bude reisu-l-ulema. Na tom položaju je ostao sve do 1930. godine kada će podnijeti ostavku ne slažući se sa srpskim vlastima koje su željele ukinuti autonomiju Islamske zajednice i time je staviti pod svoju kontrolu, te njemu samo formalno ostaviti titulu reisa. Borio se za obnovu vjerskog i društvenog života. Pitanja za koja se zalagao u tom periodu aktualna su i danas među bosanskohercegovačkim muslimanima.

Njegove komšije u Arapuši su 2011. godine formirali Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin ef. Čaušević“ koje čuva od zaborava lik i djelo ovoga velikana, a već godinu dana kasnije započela je izgradnja Spomen-kuće Reis Mehmed Džemaludin ef. Čaušević zamišljene kao seosko domaćinstvo s kukuruzanom, kolnicom, ćumezom za kokoši i kućicom za psa. Sve pomenuto zabilježili smo okom videokamere i evo reportaže o tomu.

Za razvoj vjerskoga turizma o čemu maštaju u Arapuši, potrebno je asfaltirati još oko 1.200 metara regionalne ceste na ulazu u ovo mjesto iz pravca Bosanske Krupe te oko 500 metara na izlazu iz Arapuše prema entitetu Republika Srpska.

Posjetu Arapuši i pripremu ove reportaže upriličili smo 17. augusta, na Dan osmih susreta hadžija pod nazivom „Arapuša 2019“ koji su popraćeni skromnim kulturno-umjetničkim programom u izvedbi KUD-a „Jezerski“ iz Jezerskog.

Arapuša je jedno mirno i lijepo mjesto za život, smješteno u blizini međuentitetske granice a koje teritorijalno pripada općini Bosanska Krupa. Arapuša je nastala početkom 20. vijeka a da nije pomenutih entuzijasta, bila bi već početkom 21. stoljeća nestala. Ovako, Arapuša ipak ima kakvu-takvu šansu da preživi i nadživi sve probleme i nepravde, a svakako je najveća nepravda za 21. vijek bijela cesta sa neizbježnom prašinom. Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.