Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

SJEĆANJA MEHMEDA HAŠIĆA-BITKA NA NERETVI,,,

SJEĆANJA MEHMEDA HAŠIĆA: “BITKA NA NERETVI” – “ODMIČE KOLONA UZ BRDO A MENE STEŽE GRLO” Zanimljiva priča koju sam zapisao kod svoga komšije Mehmeda

Mehmed Hašić rođen je 1946. godine u selu Ponjevići nedaleko od Cazina. Davne 1968. godine odlazi na služenje vojnog roka u kasarnu 4.juli u Doboju. Nakon položene zakletve odlazi u kasarnu Gradina u Tuzlu gdje završava obuku za desetara. U to vrijeme armija se služila punih 18 mjeseci. Nakon uspješno završene obuke prebačen je na pistu Dubrave u Tuzli, gdje je sa ostalim vojnicima boravio 45 dana.

Nakon tih 45 dana ponovo se vraća u kasarnu 4. juli u Doboj. U to vrijeme nije bilo lako služiti vojni rok, “… ali eto sve sam izdržao” – kaže Mehmed. jedno jutro nakon smotre jedna vijest me jako obradovala. Naime, komadant nam je bio Šerif Isaković, koji nas je obavijestio da uskoro idemo u Konjic na snimanje filma Bitka na Neretvi, to je bilo 1969 godine. Sjećam se vrlo dobro, bilo nas je ukupno 48 regruta (vojnika). Jedno jutro smo se ukrcali u kamione i krenuli za Jablanicu. Moram reći, da je mene mnogo obradovalo što ću se pojaviti u kadrovima tog pomenutog filma Bitka na Neretvi.
o se tačno zvalo Radna zajednica filma Bitka na Neretvi. Snimanje scena je bilo u Jablanici, te okolnim mjestima kao što su: Doljani, Rama (kod Prozora). Tu su se snimale razne scene, ali ja, kao i ostali moji drugovi, svaki dan smo oblačili razne uniforme za razne scene. Tu sam sa ostalim drugovima glumio: partizane, četnike, talijane, ranjenike i švabe. U Jablanici smo se zadržali na tom snimanju oko 4 mjeseca. Ja sam imao više uloga, kao što sam glumio ranjenika, zatim sam vršio sa ostalim drugovima napade, izvlačio sam i ranjenike, nosili smo također ranjenike.

Sjećam se, oko 4.500 ranjenika i tifusara našli su se opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj drugoj strani su čekale jake neprijateljske snage. Tito je naredio da se most sruši. Ali su partizani za jednu noć uspjeli napraviti privremeni most, kako bi prešli na drugu starnu gdje smo se sukobili sa četnicima. Bili smo ranjenici, vršili smo napade, nosili ranjenike, ma bilo je jako naporno i zahtjevne scene.

Mogu reći ponosno da mi je drago, što sam bio dio toga tima na snimanju najpoznatijeg filma Bitka na Neretvi. Film se snimao 18 mjeseci, ali ja sam bio na snimanju oko 4. mjeseca. U snimanju je učestvovao kombinovani JNA sa 10.000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruisana sela i jedna tvrđavaO mom doprinosu u snimanju filma “Bitka na Neretvi”, naravno da govori i moja fotografija i zahvalnica, koju već godinama čuvam za uspomenu. Ponosan sam što sam tada imao priliku da upoznam i poznate glumce, kao što su: Jul Briner, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, Silva Koščina, Vladimir Nazor, Kole Angelovski, Bata Živojinović i još mnoge druge,,, EVO NEKIH FOTOGRAFIJAMehmed Hašić ima 70 godina. Živi sa svojom suprugom Hašić Eminom u jednom malo selu Ponjevići, nedaleko od Cazina. Imaju četvero djece, tri sina i jednu kćerku. Mehmed sa veselim osmjehom reče, kako već 51. godinu živi u braku sa svojom suprugom Hašić Eminom.
Razgovor je obavio sa strankom Hasan Keranovic za portal MACANOVICI.NET,,,,

Autor: Hasan Keranović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.