Search
Sunday 9 August 2020
  • :
  • :

RUDAR: OTKUD DJETETU DA DAM MARKU? PLAČEM JUTROS I ŠALJEM GA U ŠKOLU

Rudar iz Zenice: Otkud djetetu da dam marku? Plačem jutros i šaljem ga u školuIzvor: N1

Mehrudin Mahmić jedan je od zaposlenika rudnika Stara jama Zenica, a za N1 je govorio o svom bratu koji je jedan od rudara kojima je pružena zdravstvena pomoć, a kako je istaknuo, i on će sići u jamu iz koje neće izaćiKako je kazao, njegov brat je od jučer bio u jami, a sinoć je odvučen u hitnu. Nakon što je otpušten kući, Mehrudin je sa njim ostao cijelu noć, da bi ga opet jutros odveo ljekaru kako bi ga pregledao, prenosi N1

.Iako sam slobodan danas, došao sam tu sa svojim kolegama, a sutra idem u prvu smjenu, sa svojim kolegama silazim, jer moje kolege i ja nismo krivi. Nama odbijaju sve čisto i pošteno – i porez i PIO/MIO, a nama to ništa nije uplaćeno. Nemam od čega da platim djeci knjige za školu. Devedeset posto rudara je u kreditima. Sve je dobro dok nas banke ne počnu zvati i ne počnu da nam uzimaju. Tu će samo mrtva glava pasti. Ja svoje ne dam niti će kolege dati – poručio je Mahmić.
U smjenu sutra dolazim, ali izaći iz jame neću – naveo je.
Također, istakao je kako imaju poruku za federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića

Poručujemo Džindiću kako ga nije sramota? 300 policajaca njega juče čuva. Ko nas danas čuva? Niko. Mi smo pošteni ljudi. Mene nije strah proći ulicom ovom. Dvadeset i dvije godine ovdje radim, nikad gore stanje nije došlo. Od 2009. nikad nam ništa nije uplaćeno. Direktor hoće ostavku da da; lako je ostavku dati, idem i ja ostavku dati, ali ko će odgovarati za nas? Nije to samo 1.500 uposlenika, to je 4.000, jer gdje su naše porodice? Trebam marku djetetu dati, otkud. Plačem jutros i šaljem ga u školu. Bitno je da su policajce obezbijedili da nas mogu tući. E neće nas tući sigurno. Ako budemo izašli iz jame pa im došli gore, praznih ruku više nećemo gore ići – istakao je Mahmić.

Sramota! Neka Džindića, Bakira i Novalića bude sramota šta rade sa rudarima. Ne možeš pošteno ni raditi. Tačno nas tjeraju da idemo ubijati, da krademo, pa da nas čuva policija u KP domu – dodao je.
Rekao nam je i kako nisu znali da im zadnjih devet godina nije ništa uplaćivano, te da je očito da neko nije radio svoj posao.

Oni nisu radili svoj posao, gdje je novac otišao? Stranke kuda su pokupile, to njih treba pitati – kazao je.
Tokom štrajka rudara Stare jame Zenice ukupno osam rudara zatražilo je medicinsku pomoć.

orizarenews
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.