Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Njihovi potpisi vrijede hiljade eura: Ovo su svjetski državnici čije su posvete iz Titove knjige ukradene Srbiji

Njihovi potpisi vrijede hiljade eura: Ovo su svjetski državnici čije su posvete iz Titove knjige ukradene Srbiji

Internom istragom u Muzeju Jugoslavije ustanovljeno je da 12 stranica iz spomen-knjige za Josipa Broza, koje su ponuđene na licitaciji u Španiji, nije nestalo u posljednje dve godine.

Iz Muzeja je, naime, saopćeno da je, uvidom u Titove spomen-knjige, utvrđeno da nedostaju stranice sa pomenutim zapisima. Nakon što su pregledane i kopije knjiga napravljene 2015. godine, utvrđeno je da među njima ne postoje zapisi koji su se pojavili na aukciji, zbog čega se pretpostavlja da su oni ukradeni mnogo ranije.

Muzej historije Jugoslavije je zbog toga uputio dopis aukcijskoj kući u Malagi da stopira aukciju nestalih 12 stranica.

– Sumnja se da strane ponuđene na aukciji pripadaju različitim spomen-knjigama iz ovog perioda, kada su Kuću cvijeća posjećivale najviše inostrane državne delegacije. Riječ je o četiri spomen-knjige, u kojoj su zapisi od 1996. do 2015. godine i jedna aktivna spomen-knjiga – rekli su iz Muzeja.

bush

Da je do krađe listova uopće i došlo, saznalo se tek po njihovom objavljivanju na aukcijskoj prodaji, na sajtu aukcijske kuće u španskom gradu Malagi. Ukupno je isječeno i ukradeno 40 stranica na kojima su zapisi i potpisi poznatih svjetskih državnika iz 80-tih godina prošlog veka.

Zbog toga je Ministarstvo kulture i informisanja naložilo Muzeju Jugoslavije i Arhivu Jugoslavije da utvrde da li se u ove dvije ustanove nalaze knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza Tita, kao i da li u njima nedostaju listovi. Kako je za “Blic” rekao izvor iz Ministarstva kulture, istragom u Arhivu Jugoslavije ustanovljeno je da se kod njih nalaze samo knjige iz 1980. godine, iz kojih ne nedostaju listovi.

Da li će ukradeni listovi biti vraćeni Srbiji još je nepoznanica.

– Za sada još ne znamo da li će nam biti vraćeni papiri. Poslat je zahtjev da se prodaja stopira, ali očekujemo još informacija – kaže izvor “Blica” iz Ministarstva.

Potpisi svjetskih lidera vrijede hiljade eura

Na ukradenim listovima nalaze se potpisi sa izjavama saučešća Georga Busha (starijeg), Mihaila Gorbačova, Jasera Arafata, Indire Gandi, Nikolae Čaušeskua, Norodoma Sihanuka, Roberta Mugabea i drugih političkih ličnosti iz druge polovine prošlog vijeka. Ovakva kolekcije može da dostigne cijenu i od sto hiljada eura

mm
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.