Search
Saturday 23 November 2019
  • :
  • :

Hasan Keranović: Moji musafiri iz Sarajeva Refija Muslić i Šerif Kapo

Godinama sam se borio, radio na očuvanju tradicije, sakupljao stare eksponate, obilazeći razne kulturne manifestacije, upoznavajući razne prijatelje koji rade na očuvanju tradicije. Gospođa Refija Muslić predsjednica Udruženja “Saraj sevdah” i sevdah interpretatorka, kao i Šerif Kapo izvrsni harmonikaš, boraveći dva dana u Gornjoj Koprivnoj, obišli su i mene u mom rodnom zavičaju Ponjevići. Meni zaista dragi i posebni insani, koji već godinama podržavaju moj volonterski rad i način očuvanja tradicije i običaja.

Sevdalinka je izvor na kojem se trebamo napajati. Godinama sam pekla zanat i uživala u aplauzima, kaže sarajevska pjevačica Refija Muslić, koja, vrlo uspješno, vodi Udruženje “Saraj sevdah” koje propagira našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku. Svojim raskošnim glasom i kvalitetom interpretacije znala je i zna sevdalinku na najbolji način približiti novoj generaciji slušalaca, te na taj način ne dozvoljava da ona ode u zaborav. Melodije sa njenog albuma „Dijete moje milo“, iako novokomponovane, „mirišu“ na našu muzičku tradiciju. Neki će, možda, reći kako moj način i borba za očuvanje tradicije nije u trendu, međutim, to me neće razočarati, ja ću ponosno da nasatavim svoj put, put očuvanja tradicije i običaja – al Hasan će i dalje ostati vjeran tradiciji.

Najbolji plodovi ubiru se u vlastitoj bašči. Otuda i pjesme

nadahnute našom tradicijom jesu one čija je vrijednost neprolazna. Rad u kulturno umjetničkim društvima mi je na najbolji način pomogao da upoznam mnoge i vrijedne čuvare tradicije. U vrijeme kada mlada generacija luduje za kompjuterima, automobilima i ima sasvim druge sklonosti, unatoč ja ću i dalje da stvaram nova prijateljstva sa dragim prijateljima koji imaju isti cilj, borbu za spas i očuvanje tradicije i njene vrijednosti – Hasan i dalje nastavlja svoj rad i način očuvanja tradicije i običaja. Hasane, zaista sam sretna što ulažeg ogroman trud u spas tradicije, drago mi je da sam imala evo priliku da dođem u tvoj mali kutak, odnosno da vidim kako uređuješ svoju “Bujrum kuću” koja odiše na ona lijepa stara vremena.

Nastavi tim putem kojim si krenuo, od mene imaš ogromnu podršku za tvoj volonterski rad i način očuvanja tradicije – kazala je gospođa Refija Muslić izvrsna interpretatorka sevdaha. Moj dugogodišnji prijatelj izvrsni harmonikaš, Šerif Kapo je isto bio u posjeti da vidi moj volonterski rad i način očuvanja tradicije. Ti si Hasane već mnogo toga pokazao i dokazao da radiš mnogo na očuvanju tradicije, i dalje tako nastavi. Drago mi je da sam imao priliku da vidim tvoj rodni zavičaj Ponjevići, ali i ovu tvoju lijepu “Bujrum kuću” koju lagano uređuješ u onom lijepom tradicionalnom stilu – od mene imaš veliku podršku – kazao je meni moj prijatelj Šerif Kapo. Tom prilikom sam im uručio zahvalnice za njihovu podršku mom radu i zalaganju da se tradicija očuva od zaborava.

Veliko hvala gospođi uvaženoj Refiji Muslić i prijatelju Šerifu Kapi, što su izdvojili vrijeme i bili moji musafiri, što su me obišli i koji podržavaju moj volonterski rad i način očuvanja tradicije i običaja.

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.