Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

EU nastavlja podržavati razvoj malih i srednjih preduzeća kroz grantove: milion KM za 250 novih radnih mjesta u BiH

 

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoja” (LIR), koji primarno finansira Evropska unija (EU), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), uručeni su grantovi za 19 malih i srednjih preduzeća koja će biti podržana u tehnološkom razvoju, te realizaciji novih investicija, a početak saradnje sa odabranim preduzećima obilježen je ceremonijom uručenja grant certifikata. Cilj grant šeme je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti u BiH, a s grantovima u vrijednosti od 1,06 miliona KM, koji su dodijeljeni na ovoj ceremoniji, izabrane firme-partneri planiraju u prvoj fazi otvoriti do 250 radnih mjesta.  Ta preduzeća planiraju u narednom periodu investirati ukupno11,3 miliona KM u proširenje poslovanja.

Od danas, 19 malih i srednjih preduzeća širom BiH će dobiti grantove od Evropske unije u ukupnoj vrijednosti od 1.06 milliona KM. Čast mi je i zadovoljstvo, što imam tu privilegiju da uručim grantove koji će poboljšati  životne standarde građana i povećati broj radnih mjesta u  BiH. U okviru ovog projekta EU sarađuje sa domaćim vlastima i kolegama iz UNDP-a kako bismo uspostavili mehanizme i resurse koji su prijeko potrebni za dalji socijalni i ekonomski razvoj BiH,” istakla je Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

LIR projekat, koji sa 6,6 miliona eura finansira EU, a implementira UNDP BiH, zajedno sa domaćim partnerima, ima za cilj podizanje kvaliteta života građana u BiH.  LIR nastoji unaprijediti životni standard za više od 100.000 ljudi u BiH putem podrške inkluzivnom i održivom socio-ekonomskom razvoju, osnaživanjem prakse dobrog upravljanja u strukturama lokalne vlasti, i razvojem lokalne infrastrukture i usluga. To se posebno provodi u područjima pogođenim poplavama iz 2014. godine, te gradovima i opštinama u BiH sa velikim brojem izbjeglica i interno raseljenih lica.

Grantovi koji su danas dodijeljeni doprinijet će kreiranju novih radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama 2014. i mjestima sa velikim brojem povratnika ili interno raseljenih lica. To je nastavak zajedničkog angažmana EU i UNDP-a u programu obnove poplavljenih područja i očuvanja više od stotinu kompanija i hiljada radnih mjesta u BiH”, rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

U proteklom periodu LIR projekat je ostvario značajan napredak u realizaciji infrastrukturnih zahvata na prostoru više jedinica lokalne samouprave u oba entiteta, te jačanju razvojnih kapaciteta općinskih i gradskih organa uprave. Posebna pažnja posvećena je kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanju konkurentnosti domaćih firmi te zapošljavanju. Jedna od aktivnosti koje za cilj imaju stimulaciju privrednog rasta Bosne i Hercegovine i otvaranje novih radnih mjesta su i grant šeme koje, putem mehanizma javnog poziva, podržavaju mala i srednja preduzeća sa posebnim razvojnim potencijalom. Proces selekcije proveden je u saradnji sa predstavnicima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, i na osnovu transparentnih kriterija odabrano je 19 preduzeća koji će dobiti podršku u okviru LIR projekta.

Dodijeljeni grant  namijenjen je razvoju poslovanja preduzeća i podršci u kreiranju novih radnih mjesta, i mi ćemo tim sredstvima nabaviti nove CNC mašine, te zaposliti  6 mladih radnika, što će svakako rezultirati rastom produktivnosti kao i boljom kvalitetom naših proizvoda i usluga,” rekao je Branko Đuđić, izvršni direktor “Tri Best” d.o.o.  iz Banjaluke.

U okviru ceremonije prezentirana je i analiza lanaca vrijednosti, te organizovan mini sajam na kojem su predstavljeni proizvodi iz oblasti metalne industrije, obrade drveta, tekstila i poljoprivrede.

***

Projekat „Lokalni integrisani razvoj” je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji finansira Evropska unija u iznosu od 19 miliona eura. Tri projekta koja djeluju u okviru ovog Programa će do januara 2019. godine provoditi UNDP, GIZ i ILO, s ciljem pomoći ekonomskom oporavku područja pogođenim poplavama, te podršci lokalnom ekonomskom razvoju i lokalnim nevladinim organizacijama uz društveni razvoj i osiguranje poboljšanja mjera strukturnog zapošljavanja putem lokalnog integrisanog razvoja.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.